ŠIROKI BRIJEG: 15-ak autobusa, maskice s omiljenim likovima, odgovornost sva prebačena na djecu, roditelje i učitelje!

Kao što već znate, školska nastava na području ŽZH kreće u ponedjeljak 7. rujna, najzanimljivije će biti što se tiče prijevoza školskim autobusom od kuće do škole jer je autoprijevoznik dužan zadužiti odgovornu osobu koja će nadgledati djecu te kontrolirati pridržavanje distance između djece, koja iznosi minimalno 1 metar. Djeca od 10 godina i starija, dužna su pravilno nositi respiratorne maske za vrijeme vožnje organiziranim prijevozom, kao i vozač autobusa i osoba koja nadgleda djecu. Autobus je potrebno između vožnji dezinficirati i provjetriti (20-30 min) a jednom tjedno provesti temeljitu dezinfekciju svih površina u vozilu.

Poznati su neki od detalja što se tiče boravka djece u školama, a koji su već podigli dovoljno “prašine” što među samim učenicima i učiteljima, što među roditeljima. Tako da će ovo biti jedna teška psihološka razina koju će svi oni zajednički pokušati nadići!

Što je žalosno u svemu ovome, a što je vidljivo u preporukama za održavanje školske nastave koje ste mogli pročitati na ponuđenoj (link) stranici iznad. Vjerojatno zbog straha i nedovoljno hrabrosti među institucijama i osobama koje su donijele ovakav pravilnik, doslovno su sebe ogradili u svakom segmentu i svu odgovornost prebacili na djece, učitelje i roditelje!

Takvim primjerom su pokazali samo koliko su nestručni za ovakve i slične izvanredne situacije. Pokušavaju nametnuti nastavu izvan školskih klupa, ali svjesni kako učenici i roditelji nisu pripremljeni dovoljno za takvo nešto, pokušavaju svoju slabost pravdati podilazeći na neki način održavanju nastave u školama pod nekim čudnim propisima kojih se ne drže ni odrasli, a kamoli da ih se sama djeca drže, a kako bi izveli na kraju da sami roditelji kažu “daj, što daš” i tako ih “utišaju” i ponovno prihvate školovanje izvan škole. Bez da su adekvatne educirani, bez da imaju adekvatnu informatičku opremu koju im nisu omogućili, bez da pitaju može li si ju obitelj priuštiti kao i ostanak kući i ne radeći da bi platili potrošenu struju, internet, novo računalo ili mobitel. Čisto sumnjamo kako će novac većini “s neba padati” za režiju i hranu dok su u kući zabijeni u četiri zida.

Psihološki će teško djeci biti i ovakvo nešto olako prihvatiti da u novoj školskoj godini će biti odvojeni od svojih vršnjaka, u strahu od nečega kako maske moraju imati dok izvan te maske imaju svježi zrak, a oni ga udisati ne smiju. Kako svoje prijatelja ili prijateljice ne smiju zagrliti, dodirnuti, igrati se zajednički a oni udaljeni samo od njega ili nje tek jedan-dva metra. Jedan od “najvećih šokova” za djecu će biti i to što će vidjeti napokon da imaju u WC-ovima sapuna i papira za ruke obrisati, što je do sada bila rijetkost u većini škola na području Širokog Brijega.

Mnogi će svojim gestama pokušati nekoga nasmijati, ali neće moći vidjeti je li se itko nasmijao, naljutio…. emocije će izblijediti i izostati, a njihov mozak će sve to brzo upijati i tako se razvijati. Mnogi će biti stigmatizirani i osjećati se odbačene zbog straha od nepoznatog i nevidljivog!

Sama vožnja u školskom autobusu od kuće do škole imat će pripremu na sve što ih čeka ulaskom u školsko dvorište.

Ulaskom u sami autobus bit će potrebno dezinficirati ruke s tekućinom za dezinfekciju. A s obzirom na to kako svi odjednom neće ići na nastavu jer su razredi podijeljeni u grupe, i gdje će dva dana ići jedna, pa tri dana druga grupa učenika i obratno, znači kako će i broj učenika biti smanjen u školskom autobusu i biti prostora dovoljno za sve da se udobno smjeste, ali maske će morati biti na licu.

Kako su za portal SirokiBrijeg.info kazali iz autoprijevoznika “Miškić-bus” koji prevozi učenike na području Širokog Brijega, autobusa će imati 15-ak na raspolaganju, što će biti sasvim dovoljno za kontrolu situacije. Vozači će imati zaštitne maske kao i djeca, tako da neće biti iznimaka u tome i svi će biti jednaki. Nakon svakog prijevoza od točke A do točke B, autobusi će se dezinficirati.

Posušje već imao besplatan prijevoz za svoje školarce kroz cijelu godinu, Ljubuški je isto osigurao besplatan prijevoz za ovu godinu, a Široki Brijeg je simbolično sudjelovao i omogućio besplatan prijevoz samo za mjesec rujan kako bi se nekako uklopio i da ne “ispada iz prosjeka” iako su se hvalili proračunom od preko 14 milijuna KM za ovu godinu, a sigurno ga nisu imali gdje puno potrošiti zbog aktualne situacije jer nisu radili skoro ništa, niti su pretjerano, nego inače, ulagali u infrastrukturne projekte, a u ono što jesu isključivo je bila većinska donacija dok je Široki Brijeg sudjelovao samo manjim postotkom, tako da je i tu postojala mogućnost olakšati i smanjiti trošak roditeljima, nabaviti knjige za 8. i 9. razrede pa i osigurati besplatan prijevoz, iako sumnjamo na sve već rečeno kako će nastava prije završiti u školskim klupama, nego početi!

Jedna poznata firma iz Širokog Brijega nabavila je oko 1 milijun zaštitnih maski za lice po cijeni od 0.30 feninga, na njih će ocrtavati aktualne crtiće i glazbene grupe, tako da neće nedostajati maski za svakoga i to poželjni izgled omiljenog crtanog lika ili pjevača za samo 1-2 KM po komadu.

Ne preporučuje se našim školarcima u nikakvom slučaju da sa svojim vršnjacima razmjenjuju maske. To su zaboravili kazati u svim dosadašnjim Naredbama, Zapovijedima i ostalim raznim naređenjima iz Kriznog stožera ŽZH….

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info