Sindikati MUP-a traže bezuvjetnu smjenu ministra Zdravka Borasa, novi štrajk upozorenja!

U petak je u Mnistarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije održan sastanak predstavnika Sindikata djelatnika MUP-a i predstavnika MUP-a ZHŽ. Prethodnih dana su predstavnici MUP-a tražili održanje sastanka u uredu ministra što su iz sindikata kategoricki odbili.

Ipak, nakon niza intervencija i pritisaka predstavnici Sindikata su popustili, ali uz uvjet da se Ravnatelj policije Milan Galić i ministar Zdravko Boras spuste u prizemlje zgrade, što su ovi i učinili pa je sastanak održan u bivšem restoranu. Sastanak je trajao od 10 do 13:15 sati, uz polusatnu pauzu.

Na samom početku sastanka je bilo negodovanja od strane predstavnika MUP-a, jer su sindikalci ponijeli konferencijski magnetofon – diktafon i tražili snimanje razgovora. To su svi iz MUP-a odbijali, no kada su vidjeli da je to uvjet ipak su pristali.

Nakon više bezupješnih pokušaja dogovora o dnevnom redu, usvojen je prijedlog sindikata da isti bude kako slijedi:

Prioritetni poslovi za vrijeme održavanja štrajka;

Razno.

Iz MUP-a su tražili i raspravu o zahtjevima sindikata prema Vladi ZHŽ, no to su Sindikati odbili uz konstataciju da s ovim ljudima iz MUP-a o tome nema svrhe razgovarati, budući da oni njihove zahtjeve ne mogu i, očito, ne žele rješavati.

Ravnateljeva blamaža

Dogovor o prioritetnim poslovima nije postignut, budući da je Ravnatelj tražio da prioritetno bude 90% poslova, što je Sindiakt odbio i zatražio arbitražu. Ravnatelj je tražio maksimalan broj poslova i maksimalan broj osoba, dok je Sindikat, sukladno zakonu, tražio minimalan broj poslova i angažiranih osoba.

Blamaža i nezainteresiranost ravnatelja policije za zakonit rad se ogleda i u tome što traži previse poslova za obavljanje a nije ni zatražio od Sindikata koliko se zaposlenika izjasnilo za štrajk, iako u zakonu o štrajku decidno stoji od koliko se osoba može tražiti rad u vrijeme štrajka.

Kako nije došlo do dogovora, Sindikat je odlučio kako se u ponedjeljak ide s novim štrajkom upozorenja, ovaj put s proširenim zahtjevom a to je bezuvjetna smjena ministra Zdravka Borasa.

U tijeku ovih pregovora, ministar se, u par navrata, pokušao neformalno obratiti sindikalcima, no kako su oni postavili diktafon ministar nije rekao niti riječi.

Doprinosi “zapeli” u knjigovodstvu MUP-a

Neslužbeno se baratalo informacijom kako su, po pitanju doprinosa, sve obveze od strane Ministarstva financija izvršene, no “zapelo” je negdje u računovodstvu MUP-a, pa je to dodatni razlog za ministrovu smjenu. Nikome to zapinjanje nije jasno jer u uredu računovodstva radi 6 osoba a ovo pitanje nije rješeno već dugo.

Kako se doznaje od predstavnika sindikata, podnijeti će novu kaznenu prijavu protiv Vlade i premijera, Ministarstva financija i ministra, Ministarstva unutarnji poslova i ministra tako da je Zdravko Boras, govori se u hodnicima MUP-a, naložio tajnici da mu otvori novi registrator u koji će ulagati samo njegove kaznene prijave.

Sindikat policije je postao primjer borbe protiv nezakonitosti, ipak se može kad se hoće.

Ljubuski.net