SINDIKAT MUP-a ŽZH: Ako se utvrde elementi kaznenog djela pojedinca i institucije podnijeti ćemo kaznene prijave!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o tome da se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina uslijed pandemije koronavirusa krše prava građana. Tim povodom kontaktirali smo predsjednika sindikata MUP-a ŽZH Vjekoslava Markotu, i zatražili njegovo pojašnjenje što ta odluka znači, te postoji li ovdje kaznena odgovornost članova kriznog stožera

Dopredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je izjavila kako je odluka kriznog stožera ŽZH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta protuzakonita. Tu nezakonitu odluku provode policijski službenici. Hoćete li sindikat tražiti poništenje te odluke u cilju zakonitog i pravičnog postupanja policije, te hoćete li tražiti kaznenu odgovornost članova kriznog stožera?

Na policijskim službenicima je dosljedno provoditi sve zakone, odluke, zapovijedi Vlade i Ministarstava iz svoje nadležnosti, a posebno Kriznih stožera u vrijeme stanja nesreće, nepogoda i drugih izvanrednih situacija, a ne da ispituju zakonitost zato što se nema vremena niti mehanizama za takvo nešto. Temeljno načelo policijskog posla je postupanje po zapovijedima svakodnevno. Ako je zapovijed nezakonita ipak je odgovornost na onome tko je izdaje. Osim toga, dužni smo i postupati po pravomoćnim presuda, no ne znam trenutno status takve presude ni njen sadržaj pa mi je sada teško odgovoriti konkretno na takvo pitanje. Mogu samo reći da je Ustav temeljni pravni akt svake države. Svi zakonski i podzakonski akti moraju biti u skladu s tim Ustavnom. Ako se utvrdi da pojedine stavke pak nisu u skladu s Ustavnom, one se presudom poništavaju u cjelini ili pojedini dijelovi. Ako se nešto poništi, onda se i ne postupa po poništenoj odredbi.

Utvrde li se elementi kaznenog dijela, hoće li sindikat podizati kaznene prijave?

Hoće li sindikat podizati kaznene prijave, mogu reći da hoće ako se utvrde elementi kaznenog dijela. Međutim, moram napomenuti da je svaka zapovijed zakonita dok se ne proglasi nezakonitom nekom pravomoćnom odlukom. Sve nastale posljedice koje su nastale takvom zapovijedi snosi pojedinac ili institucija koja ju je izdala. Da bi se počinilo neko kazneno djelo, počinitelj mora znati da ga čini, što u ovom dijelu nije slučaj, osobito kada znamo da je županijski krizni stožer provodio naloge federalnog kriznog stožera. Međutim, ako se zna da je nešto poništeno s više instance a nastavi se provoditi po starom, to je nešto sasvim drugo.

NAJAVA:

Tijekom četvrtaka na portalu SirokiBrijeg.info donosimo 1. dio velikog intervjua s predsjednikom sindikata MUP-a ŽZH Vjekoslavom Markotom, koji će nam iz prve ruke otkriti kako se policijski djelatnici snalaze u ovim izvanrednim okolnostima, gdje je veliki teret trenutno na njih stavljen!

Doznat ćemo jesu li adekvatno opremljeni, koje mjere je Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH predložio u cilju zaštite djelatnika od koronavirusa, kakvo je zdravstveno stanje djelatnika zaraženim virusom i njegovih kolega koji su u samoizolaciji. Vlada FBIH u svom prijedlogu “korona zakona” predviđa i umanjenje plaća djelatnicima MUP-a. Koji je stav Sindikata po tom pitanju?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info