Odavno je poznata činjenica da porodiljne naknade u Hercegovini i u nekim dijelovima Bosne debelo kasne. Štoviše, u nekim slučajevima djeca pođu u školu prije li majke naplate svoja potraživanja. Najgore od svega je što je takva situacija postala kao normalna stvar. Vrijeme je da se tome dođe kraj.

Zadnja uplata porodiljnih naknada za ZHŽ je bila u 3. mjesecu 2015. godine za zaposlene majke, a za nezaposlene majke u 2. mjesecu 2016. Je li ovo znak za uzbunu?

Ako bi htjeli generalizirati ispada da su majke u županijama sa hrvatskom većinom dosta zakinute u odnosu na recimo majke iz Sarajeva, jer potonjima naknade ne kasne i tako već dugi niz godina.

Iako je ovo poznata situacija u kojoj hercegovačke županije više daju nego li primaju od Federacije i Sarajeva mora se priznati da ovaj način ophođenja prema rodiljama i glavnom čimbeniku nataliteta prelazi normalne granice.

Za teoretičare zavjera ovo bi bila solidarna podloga pa bi mogli reći da netko ovdje radi protiv nataliteta u Hercegovini. Ali Hrvati su na vlasti u ovim županijama, a ima ih i u izvršnim vlastima Federacije. Onda je pravo pitanje zašto su majke iz određenih županija/kantona privilegirane, odnosno zakinute. Kako se ima novca za ministarske plaće, automobile i slično, a za naknade ne?

Prije sve porodiljna naknadna nije nikakav bonus ili poklon države majkama na njihovom doprinosu za kontinuitet održavanja populacije stanovništva. To je njihov zarađen novac kojeg majke redovno uplaćuju ali ga i redovno ne dobivaju nazad. Radiš, odvajaš svoj dio plaće definiran zakonom kako bi mogla u kritičnom razdoblju biti sa svojim djetetom i ipak primati plaću ali na kraju dobiješ veliku pljusku.

Uzmimo ekstreman slučaj samohrane majke kojoj je plaća jedini izvor prihoda. Kako nakon poroda preživjeti do sljedeće plaće uz naknadu za koju ne znaš kad će doći. Razmišlja li itko o tome..

Postavlja se pitanje zašto bi majke i žene uopće uplaćivale za nešto što im kasni neodređeno, dođe eventualno kad ne treba i predstavlja samo izvor frustracija. Mogu li one taj novac uplatiti negdje drugo i još zaraditi. U ovom slušaju i madrac je bolja opcije od države, odnosno Federacije.

U kakvoj su poziciji poslodavci koji nisu država. Otvorene su im dvije široke opcije. Pridružiti se državi u mrcvarenju rodilja ili im pomoći čak ako je to potrebno i izvan zakonskih okvira.

Kako imati prosperitetno društvo i Hercegovinu u kojoj obitelj mora tri puta razmisliti hoće li imati djete jer netko ne radi svoj posao kako treba. Zbog toga i svega ostalog navedenog mnoge žene više nisu mogle šutjeti i počele su se udruživati u svojim nastojanjima.

Majke iz ZHŽ-a su se organizirale na fb grupi pod imenom Mame žele porodiljno. Pridružite se, lajkajte i podržite ih u njihovim nastojanjima jer je to ipak naša zajednička borba.

FB Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta