Roditelji stali uz svoju djecu i profesore. Zatražene ostavke ministrice obrazovanja i županijske prosvjetne inspektorice

POSUŠJE – Dana 21.09.2017. godine, uslijed prekida nastave izazvanog bojkotom učenika, održan je izvanredni roditeljski sastanak za sve roditelje učenika Gimnazije fra Grge Martića.

S ciljem da se artikulira jasno izrečen i jedinstven stav roditelja s tog sastanka, neposredno nakon održana je i sjednica Roditeljskog vijeća na kojoj su doneseni slijedeći zaključci:

1. Pružamo punu podršku našoj djeci, učenicima Gimnazije, koja su bojkotom nastave prepoznali nepravilnosti i dječijom iskrenošću i neskrivenim osjećajem za pravdu stali na stranu profesora. Na taj način su pokazali zrelost, ukazali na propuste i pasivnost sustava i pokazali da se treba zauzeti za vrijednosti imanentne društvu i narodu kojemu pripadamo.

2. Pružamo punu podršku djelatnicima škole u pravnoj borbi protiv nametnutih im rješenja. Ugrožen je dignitet nastavnika, škole i cijelog obrazovnog procesa. Dignitet Gimnazije koja je nedavno proslavila 50 godina od osnutka.

Foto: Facebook

Smatramo da je napravljena oštra diskriminacija među učenicima uplivom suda, inspekcije i nadležnog ministarstva u neposredno ocjenjivanje znanja i donošenja ocjena, a što bi moralo biti autonomno pravo isključivo nastavnika.

3. Smatramo se odgovornim u nastaloj situaciji i želimo sačuvati temeljne vrijednosti društva koje smo naslijedili od naših roditelja a za buduće generacije. Isto to očekujemo i od drugih a posebno od tijela vlasti i općinske i županijske razine.

Već je ogromna šteta nanesena neprimjerenim postupcima i izostancima pravovremene, stručne i pravedne reakcije odgovornih institucija.

Za ovakvo nesnalaženje, nestručnu i upitno moralnu reakciju nužno je preuzeti odgovornost. S toga tražimo ostavke ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH i županijske prosvjetne inspektorice.

Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Grge Martića Posušje