FOTOMONTAŽA: Mili Marušić

Ako želite unajmiti policajca “plavca” ili “krimovca” iz MUP-a ŽZH za osiguranje javnog okupljanja ili neke druge svrhe onda ćete tu uslugu platiti 20 KM po satu, nije poznato vrijedi li to i za striptiz klubove, ali nigdje nije navedeno to u Narodnim novinama da ne vrijedi za takve i slične “manifestacije”.

Krenimo dalje s cjenikom, za policajca specijalca – vodiča službenog psa izdvojit ćete 30 KM po satu, kao i za policijskog službenika za pregled prisutnosti eksplozivnih naprava tzv. kontradiverzioni pregled. Cijena korištenja službenog putničkog vozila se naplaćuje 25 KM po satu, motocikla 20 KM, dok specijalno vozilo košta 50 KM po satu. Moglo bi se reći ovo s vozilima se isplati možda bolje nego u nekom od Rent a cara, i zamislite provozate se kroz Široki, Posušje, Ljubuški ili Grude poput Dragana Čovića. Vi u specijalnom vozilu, a iza vas policijska pratnja, otvorite zadnji prozor i mašete poput Druga Tita i svi u vas gledaju i dive vam se koja ste “faca” i sve to vas ispadne oko 200 KM po ovoj računici dok sva ova mjesta obiđete u sat i pol i o vama se priča narednih mjesec dana, dok se toga ne dosjete recimo na primjer mladenci u svatovima….

Ukupna cijena usluga dodatnog angažiranja policijskih službenika i drugih usluga koje Uprava policije pruža u svrhu osiguranja javnih priredbi formira se zbrajanjem gore navedenih cijena i usluga.

Iako su možda uvodni redci teksta zbog jeftinog rentanja policajaca 20 ili 30 KM po satu privukli pripadnice ljepšeg spola ili pak kojeg zalutalog pripadnika ružnijeg spola, ovdje se ipak radi o primjeni Pravilnika o vrsti, cijeni i načinu plaćanja usluga dodatnog angažiranja policijskih službenika i drugih usluga koje Uprava policije MUP-a pruža u svrhu osiguranja javnih skupova.

Navedeni Pravilnik je stupio na snagu 2015. godine, te se smatra jednim od prvih “prosperitetnih” mjera ministra Zdravka Borasa. Tim mjerama ministar Boras je odredio cijenu policijskim službenicima, te je pokrenuo i dobar privatni biznis za MUP odnosno Upravu policije, a štaš, kad u Hercegovini živiš i svi se snalaze kako znaju.

No, kao i u svakom privatluku u BiH tako i ovdje radnik ispašta. Svako ozbiljnije osiguranje javnog okupljanja, recimo primjerice atraktivnija nogometna utakmica, za policajca traje najmanje 4-5 sati (dolazak igrača, dolazak navijača i pregled istih, osiguranje nogometne utakmice, ispraćaj navijača i igrača…) za svoj dodatni angažman sukladno odluci Uprave policije policijski službenik za navedeno osiguranje sveukupno naplati samo 35 KM, dok MUP sebi uzima ostatak plus naplatu za korištenje vozila.

Policajci koji se nalaze na redovnoj smjeni i angažirani su na jednom takvom osiguranju javnog okupljanja sretni su ako dobiju sendvić i goal, oni “sretnici” koje recimo zapadne da dođu osiguravati košarkašku utakmicu na Pecari i tu bude neka reklamna maskota koja im udjeli smoki!

Što se uniformi tiče, obični “plavci” evo već sredina 11. mjeseca u majicama kratkih rukava koje kriju s nekim sakoom kojeg mnogi i ne mogu zakopčati. Zaprlja li se uniforma, a pri tome vlažno i kišovito vrijeme kao ovih dana, trebaju uzeti godišnji ili slobodne dane dok se roba ne posuši nakon pranja jer trebaju izgledati besprijekorno, jer ipak oni su “ogledalo sustava”. Cipele jedne koje već par godina nose pokazuju kvalitetu materijala ali ukućani tu najviše pate kada se kući iz smjene vrate.

Uglavnom svi zarađuju osim policajaca koji ponekad i ne zna na kraju mjeseca kolika će mu biti plaća, koji potez napraviti kada mu se uniforma uprlja, koji strepi hoće li biti postavljen vani na minusu za vrijeme svoje smjene i koje ljepilo koristiti kada se cipele raspadnu. S druge strane prilikom osiguranja svakog javnog okupljanja ministar Zdravko Boras i komesar Milan Galić broje policajce i trljaju dlanove iščekujući nestrpljivo uplatu, koje u mnogim slučajevima baš i nisu realno i fiskalno uknjižene!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info