Ministarstvo unutarnjih poslova ŽZH proživljava najteže trenutke od svog osnutka. Dugogodišnje nezakonitosti su stigle na naplatu. Ministru Zdravku Borasu je u tijeku suđenje na Sudu u Splitu za kazneno djelo Prijevare, jer je isti prema optužnici nezakonito primao mirovinu u Republici Hrvatskoj.

Komesar MUP-a ŽZH Milan Galić je pod istragom Tužiteljstva ŽZH zbog kaznenog djela Neizvršenja sudske presude, jer isti nije htio postupiti po pravomoćnoj sudskoj presudi u kojoj je Županijski sud u Širokom Brijegu naložio poništenje činovanja u MUP-u iz 2015. godine zbog krivotvorenja potpisa jednog od članova Povjerenstva pokojnog policajca Vjekoslava Šimunovića.

Naime, iako je presuda bila pravomoćna u rujnu 2017. tek prije desetak dana je komesar Milan Galić poništio četiri čina za samostalnog inspektora i to aktualnom načelniku PU Ljubuški Ivici Čuljku, aktualnom načelniku PU Posušje Ivici Pavkoviću, šefu Odsjeka za gospodarski kriminal Igoru Mariću, bivšem načelniku PU Širioki Brijeg Peri Kožulu, te tri čina za višeg inspektora i to aktualnom zapovjedniku PU Grude Zoranu Soldi, šefu županijskog Odsjeka prometne policije Milenku Mariću i pomoćniku načelnika sektora kriminalističke policije MUP-a Stanislavu Nižiću. Galić je na taj način navedenima omogućio nezakonito primanje uvećane plaće od dana pravomoćnosti presude tj. rujna 2017. do dana poništenja činova odnosno svibnja 2019.

Čeka se na poništenje još najmanje 30 činova

Pravne posljedice navedene presude su po MUP ŽZH nesagledive. Naime, pravno gledajući od konca 2015. godine kada su navedeni dobili činove, do svibnja 2019. godine kada su činovi navedenoj sedmorki poništeni, svi akti koje su navedeni potpisali moraju se poništiti. To znači da će biti poništeno još više od 30 činova gdje je u Povjerenstvima bio netko od navedenih sa nezakonitim činovima, poništit će se brojne dozvole za nošenje oružja građanima, primanja 66 novih policijskih službenika, te brojni drugi akti. Potpuno izvršenje navedene sudske presude će izazvati potpuni kolaps u MUP-u ŽZH. Zatim, jako je zanimljivo da unatoč “detaljnoj” istrazi još uvijek nije pronađen krivotvoritelj potpisa pokojnog Vjekoslava Šimunovića.

Optužnice zbog dodjele oružja kriminalcima i izbora medijatora

Kad ovom dodamo da je protiv aktualnog načelnika PU Grude Mire Pejića i referenta za oružje PU Grude podignuta optužnica zbog nezakonitog dodijeljivanja oružja narko-dilerima onda se zaista moramo zapitati što se to događa u MUP-u ŽZH i koja je uloga tog ministarstva.

No i ovo nije sve, naime, kako portal SirokiBrijeg.info doznaje iz provijerenih izvora, u srpnju 2019. je zakazana glavna rasprava u kaznenom predmetu protiv troje djelatnika MUP-a ŽZH koji se sudjelovali u lažiranju izbora medijatora u MUP-u, a jedan od njih je šef Odsjeka krim. policije PU Posušje.

MUP ili Cosa Nostra

Čak su se i županijski pravobranitelji u svom izvješću za 2018. požalili kako su najviše parnica izgubili zbog MUP-a ŽZH. Kada čovjek ovo sve pročita zapita se radi li se ovdje o Ministarstvu unutarnjih poslova ili organizaciji Cosa Nostra?!

SirokiBrijeg.info