ŠIROKI BRIJEG – Ovih dana smo svjedoci obilježavanja 25. godina od oslobodilačkih akcija 07. – 22. lipnja 1992. godine u dolini Neretve. Tako da su pripadnicima satnije za posebne namjene HVO BETA iz Širokog Brijega o ovom obilježavnju odlučile neke stvari preko portala SirokiBrijeg.info pojasniti javnosti i skrenuti na poteškoće i ponižavanja s kojima se susreću u zadnjih nekoliko godina.

Satnija je tada imala konkretan zadatak da zajedno sa Kažnjeničkom bojnom zauzmu Orlovac, Brkanovo brdo, Miljkoviće, Vardu, Jasenice i vojarnu Heliodrom.

Bila su dva pravca napada. Jedan pravac je radila Kažnjenička bojna preko Orlovca i Brkanova brda a satnija Beta je dobila pravac od Mostarskog blata prema Vardi. Na tom putu su prošli i kroz minsko polje ali su svoj zadatak odradili u potpunosti izbivši na Vardu i tu se spojili sa drugim pravcem napada.

Moramo napomenuti da se ne zaboravi da su pripadnici Bete tada zarobili tri tenka, jedan BST i više MTS-a.

Valja napomenuti da je sve ovo rađeno uz veliku pomoć i potporu našeg topništva bez kojega bi ovo bilo neizvedivo.

Satnije za posebne namjene BETA je osnovana u ljeto 1991. godine. Zapovjednik satnije je bio general Miljenko Lasić Mića.

Kroz satniju je prošlo 85. bojovnika, nažalost 6. ih je položilo život na oltar domovine, a 25 ih je što teže, što lakše ranjeno. Svoja prva borbena iskustva satnija je doživjela na Dubrovačkom ratištu u listopadu 1991. godine.

Sa nastankom profesionalizacije u HVO-u pripadnici satnije prelaze u Kažnjeničku bojnu, I i II gardijsku brigadu i policiju gdje obnašaju razne dužnosti. Iz satnije su izišla dva generala: Miljenko Lasić Mića i Zlatan Mijo Jelić koji nažalost danas zbog poznatih razloga ne mogu biti sa nama i ovim putem im dajemo punu podršku i apeliramo na političko vodstvo da se više zauzme kako za njih tako i za sve ostale osumnjičene branitelje.

Valja napomenuti da je BETA prva zaposjela aerodrom u Mostaru gdje je jedno vrijeme bila stacionirana.

Danas kada obilježavamo 25. godina od oslobodilačke akcije Lipanjske zore, jedne od najvećih pobjeda HVO-a u domovinskom ratu osjećamo kako se branitelji sustavno progone i omalovažavaju kroz raznorazne revizije i institute a naš zapovjednik Miljenko Lasić Mića bježi iz svoje domovine koju je časno i pošteno branio.

Mi pripadnici BETE čvrsto stojimo uz našeg zapovjednika i sve ostale progonjene branitelje i poručujemo da na sve moguće načine istinom dokažemo da branitelji nisu zaslužili da se progone i ponižavaju.

SirokiBrijeg.info