Na teritoriji Bosne i Hercegovine u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete, potvrđeno je Feni iz BIHAMK-a.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno četiri mm) ili pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno četiri mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

Kazna za neposjedovanje obvezne i zimske opreme iznosi 40 KM.

Iz BIHAMK-a navode da se zbog loše informiranosti vozača događa da imaju zimske gume ali ne posjeduju lance, što je u redu po zakonu, ali u slučaju obilnijih padavina, nižih temperatura, posebno na planinskim prevojima, ne mogu se kretati na cesti.

Često se dogodi da se zbog takvih vozača koji se popriječe na cesti (obično su to vozači teretnih vozila) napravi zastoj ili potpuna blokada prometa na određenim dionicama, zbog čega se na vrijeme treba informirati o vremenskim uvjetima i stanju i prohodnosti cesta.

Za zimsku sezonu se još preporučuje provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i je li pritisak zraka u gumama odgovarajući, provjeriti stanje motornog ulja i rashladne tečnosti, kao i stanje akumulatora i kablova.

Također, tečnost za pranje vjetrobrana treba obogatiti tečnošću protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe, provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila, te podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije, sajle i mehanizme ručne kočnice.

Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Uz sve navedeno, jednom mjesečno potrebno je dodati sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Fena