Ovog ponedjeljka u ranim jutarnjim satima ispred firme Presal Extrusion na području Industrijske zone Knešplje u Širokom Brijegu, uposlenici pred ulaznom ogradom stoje i traže sastanak sa čelnik ljudima firme.

Nitko nema sluha da ih primi i obavi razgovor s njima kako bi se rasčistile neke stvari. Iako smo s njima proveli jedno vrijeme kako bi nam pojasnili što se dešava, i pri tome dobili zanimljive informacije koje vode ka nekim nelegalnim radnjama. Odlučujemo stupiti u kontakt s Upravom navedene firme ali bivamo odbijeni od istih.

Nakon par sati provedenih pred zatvorenom ogradom zajedno sa uposlenicima krećemo prema Županijskoj inspekciji ŽZH kako bi im se skrenula pozornost što se ovdje dešava.

Ovom prilikom o čemu se radi, neće znati samo Županijska inspekcija nego i cijela javnost. Tako da u potpunosti prenosimo Očitovanje Neovisnog sindikata radnika društva Presal Extrusion.

OČITOVANJE NEOVISNOG SINDIKATA RADNIKA DRUŠTVA PRESAL EXTRUSION D.O.O. ZBOG KRŠENJA RADNIČKIH PRAVA

Obraćamo Vam se ispred Neovisnog sindikata radnika društva Presal Extrusion d.o.o. s ciljem informiranja o nezavidnoj situaciji u kojem se mi kao djelatnici navedene tvrtke nalazimo.

Radnici društva Presal Extrusion d.o.o su sindikalno organizirani sa članstvom koje broji više od polovice uposlenih. Do mjeseca studenog 2017., društvo Presal Extrusion d.o.o je uredno poslovalo i prema svim djelatnicima uredno izvršavalo isplate plaća i svih pripadajućih naknada sukladno ugovorenim radnim odnosima.

Tvrtka Presal Extrusion d.o.o. se nalazi u privremenom stečajnom postupku u kome je postavljen privremeni stečajni upravitelj po čijem nalogu bi se trebalo postupati u privremenoj stečajnoj upravi. Situacija za radnike je jako teška a riječ je o obustavi proizvodnje pred nešto više od 25 dana, što je odlučeno dolaskom sadašnje uprave a djelatnicima tvrtke je onemogućen dolazak na posao od strane iste uprave iako za to nema nikakvih opravdanih razloga.Obustava proizvodnje nema opravdanja jer je utvrđeno da ne postoji nikakva prepreka nastavku odvijanja proizvodnje, što je glavna vodilja razvoja i poslovanja tvrtke.

Postoje i određene sumnje na spregu sadašnje Uprave i Općinskog Suda jer su u međuvremenu iz postupka nezakonito izuzeti Stečajni sudac Darijo Stanić i Privremeni stečajni upravitelj Ramiz Jelovac koji je dao izvješće da se proizvodnja može nastaviti.

Mi sindikati zahtijevamo da se nama omogući bezuvjetno pravo na rad.

Ako se proizvodnja ne nastavi što prije neće nam biti isplaćene dvije plaće što će u svakom slučaju prouzročiti velike probleme a pogotovo je nužna što hitnija reakcija nadležnih institucija za ostvarivanje radničkih prava koja su nam u potpunosti uskraćena. Sadašnja uprava je poslala kući sve radnike bez ikakva pismenog rješenja i reguliranja statusa. Praktički, jednostavno nam je onemogućeno i strogo zabranjeno ući u krug tvornice, tako da mi radnici u svakom slučaju trpimo nepravdu i nezakonito stanje za koje mi nismo krivi. Ulazak u tvornicu i pristup radnim mjestima onemogućuju djelatnici zaštitarske agencije koji su ujedno i jedini kontakt sa upravom Društva, koja ne odgovara na pozive i apele sindikata za razgovorom i mirnim pronalaskom rješenja za dobrobit svih radnika i tvrtke u cijelosti.

Stanje u kojem se nalazimo, onemogućivanje pokretanja proizvodnje i isporuke gotovih proizvoda nanosi ogromne gubitke tvrtki u vidu gubitka dugogodišnjih klijenta, renomiranih kompanija sa međunarodnog tržišta čija će financijska sankcioniranja zbog neisporučivanja robe dovesti do kolapsa poslovanja i višemilijunskih gubitaka što će izravno i neizravno utjecati na više stotina ljudi.

Stoga ako ovakva situacija potraje bez pravičnog rješenja našeg statusa mi radnici ćemo ostati bez ikakvih prihoda, osnovnih egzistencijalnih sredstava a već nemamo pravo na zdravstvenu zaštitu i prava za liječenje, posljedično i naše obitelji koje su bile osigurano po istom pravu.

Pozivamo sve nadležne institucije da postupe ispravno i svrsishodno, da izvrše kontrolu poslovanja i zaštite radnike i naša radnička prava, navodi se u priopćenju Neovisnog sindikata radnika društva Presal Extrusion.

SirokiBrijeg.info