PROVOKACIJA ILI? – Branitelju HVO-a iz Širokog Brijega na Božić ukinuto pravo RVI u procentu od 70%

Na svaki Božić, katolici diljem svijeta slave svoj blagdan, koji je za njih najradosniji blagdan koji slavi rođenje Isusa Krista, Sina Božjeg. Čestitaju jedni drugima, odlaze na Svete Euharistije, dok u obiteljskom ozračju zajedno objeduju pjevajući Božićne pjesme i razgovaraju jer se tada sastaju članovi obitelji koje je bešćutna ruka politike HDZ BiH razdvojila na sve strane svijeta. Ukratko, to je za Katolike blagdan kada se širi mir, ljubav, praštanje, tolerancija i prijateljstvo među ljudima.

Kada je riječ o čestitkama koje upućuju jedni drugima u taj dan najveći broj čestitki se uputi preko tzv. “pametnih“ telefona, običnih, onih nešto starijih preko slikovnih ili tekstualnih poruka, dok starija populacija preko istih ili oni fiksnih čestita svojim bližnjim Božić klasičnim pozivima, a onih „staromodnih“ koji još uvijek upućuju čestitke jedni drugima preko pošte svakim danom sve manje, osim privrednih i gospodarskih društava kojima je to u tradiciji.

Svi Katolici u te dane pokušavaju zaboraviti na tugu, probleme, dugovanja, gubitak voljenih osoba premda je to dosta teško imajući u vidu onu staru: “Tko je dužan i na Božić je tužan!“ Ipak svi se trude barem na Božić i u dane koji dolaze poslije njega ne misliti na probleme jer javne institucije koje im u pravilu zagorčavaju život u te dane ne rade, pa im stoga neće doći nikakva tužba, ovrha, poziv za plaćanje duga, opomena ili slično. A lešinari koji im zagorčavaju život prije tih dana Božića i netom poslije njega su u pravilu: Banke, JP EP HZ H-B, Eronet ili HT d.d.Mostar, komunalno i vodovod, porezna uprava, MUP, općinske ili gradske institucije, inspekcije te mnoge druge županijske institucije itd.itd.

Ipak vrhunac svega što je zadesilo jednog RVI iz Širokog Brijega je vrhunac ponižavanja hrvatskih Branitelja, hrvatskog naroda u globalu ali i pitanje smisla održavanja ove i ovakve FBiH.

Taj RVI čije podatke nećemo navoditi je dobio rješenje Federalnog ministarstva Branitelja iz Sarajeva otkucano na dan 25.12.2019.godine (na Dan Božića) kojim mu se s tim danom ukida konačno pravo RVI u procentu od 70%.

Imajući u vidu kako sve federalne institucije pa i federalno ministarstvo Branitelja jako dobro znaju kako Hrvati Katolici dana 25.12. slave svoj najradosniji blagdan Božić, potpuno je suludo odnosno ponižavajuće našem sugrađaninu RVI iz Širokog Bijega na dan Božića otkucati i konačno ukinuti pravo RVI.

Ovo nije ništa dugo doli ponižavanje, uvreda, majorizacija svih hrvatskih Branitelja, obitelji poginulih, nestalih i zatočenih Branitelja, razvojačenih Branitelja HVO-a, te svih drugih Hrvata diljem BiH od strane neodgovornog i zlonamjernog djelatnika, odnosno odgovorne osobe federalnog ministarstva Branitelja u Sarajevu.

Stoga tražimo i zahtijevamo od federalnog ministarstva branitelja u Sarajevu da odgovornu osobu u tom ministarstvu koja je donijela Rješenje o ukidanju prava RVI iz Širokog Brijega na dan Božića pravedno sankcioniraju kako bi se takva ponašanja u budućnosti spriječila i zaustavila.

Isto tako ovim dopisom pozivamo odgovorne osobe ministarstva hrvatskih branitelja u svim županijama FBiH u kojima Hrvati čine većinu da sudjeluju u procesu zaustavljanja ovakvih ponašanja ubuduće, te da ustrajno rade na poboljšanju položaja RVI, zaustavljanju nezakonitih revizija RVI HVO-a, sprječavanju nezakonitih postupanja prema svim hrvatskim Braniteljima u FBiH, do konačnog formiranja dvo-komponentnog federalnog ministarstva branitelja (komponenta A i komponenta H), koji će imati vlastite budžete sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu gdje je predviđen omjer sredstava Armiji BiH-HVO-a u odnosu 2, 3:1 a ne 23:1 kako je to sada čemu je blagoslov opet dala stranka HDZ BiH koja svakim danom sve više ukopava hrvatske branitelje i hrvatski narod duboko pod zemlju što je konačni cilj zagovornika građanske države na čelu s SDA i DF te svih drugih muslimansko-bošnjačkih stranaka u BiH.

URB HVO-a ŽZH