Proračun Gruda veći za 200 tisuća KM, poticanje investicije u gospodarskoj zoni u smislu završetka objekata

GRUDE – Završena je i posljednja sjednica Općinskog vijeća Grude u 2015. godini. U jednoj radnoj i konstruktivnoj atmosferi vijećnici su usvojili proračun za 2016. godinu s 22 glasa ‘za’ i 1 suzdržanim, piše Večernji list BiH.

Da je situacija u općini bolja, pokazuje i proračun koji iznosi oko 6,688.000, a koji je za oko 200 tisuća maraka veći od onog za još uvijek tekuću godinu. Primjerice, za 2015. godinu proračun je iznosio 6,483.530 KM.

Kapitalna i socijalna ulaganja

Grudski načelnik Ljubo Grizelj kazao je kako su osim financiranja tekućih rashoda proračuna kao što su funkcioniranja tijela uprave, predviđeni i novci za kapitalna i socijalna ulaganja.

– Novost je poticanje stjecanja prvog radnog iskustva, kao i kriterij potpore studentima po kriteriju izvrsnosti, dok ćemo u potpori studentima po socijalnom kriteriju ići u suradnji s Centrom za socijalni rad, govori nam Grizelj. Nastaviti će se poticati razvoj i ići s kapitalnim ulaganjima u cestovnu i komunalnu infrastrukturu kao i ulaganje u školske objekte, kao što je aktualni projekt nadogradnje Osnovne škole u Grudama u vrijednosti od 300 tisuća maraka. Osim financiranja iz proračuna, očekuje se kako će se Osnovna škola Ruđera Boškovića financirati od drugih razina vlasti i od UNDP-a i Ministarstva prostornog uređenja ZHŽ-a. U 2016. nastavlja se s ulaganjem u infrastrukturu u gospodarskoj zoni Pogana Vlaka – Poljanice.

– Po prvi put ćemo poticati investicije u gospodarskoj zoni u smislu završetka objekata. Plan je uložiti simboličnih 50 tisuća maraka čime želimo dati vlastiti doprinos u daljnjem razvoju poduzetništva u općini Grude, govori nam Grizelj.

Gospodarska zona

Na sjednici kojom je predsjedao Draženko Vranješ pokrenut je i postupak likvidacije JP Veterinarska stanica Grude. Cilj je, sukladno zakonu, organizirati veterinarsku stanicu općine Grude, koja će ispunjavati sve uvjete prema važećem zakonu.

Nakon sjednice Općinskog vijeća, vijećnici općine Grude zajedno s načelnikom ostali su na kratkom druženju gdje su analizirali tekuću, ali i porazgovarali o planovima za iduću godinu. Grizelj je za “Večernji list” potvrdio kako sada slijedi kratka pauza za Božić i Novu godinu, ali radovi koji ne mogu čekati nastavljaju se. – Radovi u središtu Gruda, osobito na velikom parkiralištu iznad Duhanske stanice, i dalje su u tijeku. Trenutačno imamo pet značajnijih gradilišta, a neki projekti se financiraju izravno iz općinskog proračuna, a neki iz drugih prihoda. Radi se Granični prijelaz u Gorici, središte Gruda, veliko parkiralište, Osnovna škola Ruđera Boškovića i gospodarska zona Pogana Vlaka – Poljanice. Imamo još uz te velike i određene radove po zaseocima i mjesnim zajednicama, govori nam Grizelj.

Zajedno s predsjednikom Vijeća Vranješom i svim vijećnicima Općinskog vijeća Grude, svojim žiteljima zaželio je sretne božićne i novogodišnje blagdane.

Večernji list BiH