Pripremite sebe, motocikl i skuter prije početka nove sezone

Provjerite ispravnost i napravite servis – najvažnije su ispravne kočnice, ovjes i dobre gume. Sezona vožnje na dva kotača odavno je počela, a prve duže vožnje, kao i najduže putovanje na godišnji odmor na dva kotača donosi najviše uzbuđenja, ali isto tako i veliki rizik.

Kada idete motociklom ili skuterom na dugačko putovanje, prije svega treba ga detaljno pregledati i je li sve tehnički ispravno, a osobitu pozornost posvetite ispravnim kočnicama, ovjesu i naravno gumama.

Mnogi pri odlasku na godišnji odmor voze jednakim stilom kao kada se sami voze na motociklu na kraćim relacijama. Kada se vozite na godišnji odmor svojim motociklom ili skuterom zasigurno ga opteretite s puno prtljage, koju naravno morate čvrsto zavezati kako se tijekom vožnje ne bi pomicala i dovela motocikl ili skuter u nestabilnost što može dovesi do pada.

motor 29032016 2

Opterećeni motocikl mijenja svoje perfromanse, jer cijeli je znatno pod većim opterećenjem, motor će se više zagrijavati, kočnice že biti sklopnije pregrijavanju, a i gume trpe od pretjerane temperature.

S prtljagom pričvršćenom na motocikl mijenja se i težište, pa su i vozne karakteristike i ponašanje na cesti i zavoju, te pri kočenju puno lošije od onih na koje ste navikli.

Osim rupa vreba i izlizani skliski asfalt. Takav asfalt je posebno opasan ako nije dovoljno zagrijan. Zbog toga u ranu zoru i noću, a posebice kad je vlažno, ne pruža dovoljno prianjanje. Dovoljna je jedna brza vožnja kroz zavoje da nastane tragedija. Nažalost, opasnost povećava štednja na gumama, a one u takvim situacijama mogu biti spasonosne.

motor 29032016 3

Vlasnicima skutera i motocikala savjetujemo da izbjegavaju vožnju po mokrom i skliskom asfaltu. To vrijedi i za one kojima je to jedino prijevozno sredstvo. Ako se ipak odlučite za vožnju u takvim uvjetima, vozite oprezno i umjereno, jer svaki brzi ulazak u zavoj, pogotovo ako tada aktivirate kočnicu, može biti pogibeljan.

Na kiši je najvažnije – pamet u glavu. Dakle, usred ljeta stanje je bitno drukčije od onog na koje je vozač naviknuo. Zato kada idete na godišnji odmor, treba putovati konstatnom brzinom bez ‘ludovanja’ po cesti, i ne zaboravite – ‘Cesta nije pista!’.

Automanija.hr