Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH naložila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH uklanjanje spiska birača za glasanje iz inozemstva, saznaje Istraga.ba.

“Zabranjuje se Centralnoj izbornoj komisiji BiH da na službenoj web stranici objavljuje osobne podatke registriranih birača, upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. Nalaže se CIK-u da sa službene stranice ukloni objavljene osobne podatke registrovanih birača, upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. CIK je dužan bez odlaganja izvršiti upravnu mjeru”, navedeno je u Rješenju koje je dostavljeno Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Rješenje je potpisao Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka kojem je nedavno istekao mandat, a koji se sada bori za poziciju zamjenika direktora te Agencije.

Rješenje o zabrani objavi spiska izdato je nakon provedenog postupka kojeg je Agencije pokrenula “po službenoj dužnosti”.

Podsjećamo, CIK je početkom prošlog tjedna, kako bi spriječio zloupotrebe sa prijavama za glasanje iz inozemstva, odlučio objaviti spisak preko 100 tisuća bh. državljana koji su se prijavili za glasanje putem pošte. CIK nije objavio matične brojeve navedenih osoba, a navedene su samo države iz kojih bi prijavljeni trebali glasati. Nakon objave tog spiska, otkrivene su brojne zloupotrebe prilikom prijava za glasanje iz inozemstva, koje dokazuju da je brojnim bh. državljanima ukraden identitet. Međutim, iako je CIK o svemu obavijestio Tužiteljstvo BiH istraga nikad nije pokrenuta. Umjesto toga, Agencija za zaštitu osobnih podataka sa Petrom Kovačevićem na čelu naložila je CIK-u uklanjanje spiska koji je brojnim bh. građanima pomogao da otkriju da ih je neko nezakonito prijavio za glasanje iz inozemstva.

Podsjećamo, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka Petar Kovačević bio je jedan od direktora državnih agencija koji su se u veljači odazvali “svesrpskom sastanku” u Istočnom Sarajevu kojeg je organizirao Milorad Dodik. Kovačević je nakon tog sastanka primio i pismo upozorenja od međunarodnih službenika u BiH koji su konstatirali da je odlaskom na sastanak sa Dodikom narušio nezavisnost te Agencije.

Istraga.ba