Priča o Vinku Primorcu – dobitniku nagrade općine Ljubuški za životno djelo

LJUBUŠKI – Dobitnik ovogodišnje nagrade općine Ljubuški za Životno djelo je Vinko Primorac. Nagradu mu je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ljubuški uručio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Vinko Primorac rođen je 28. veljače 1956. godine u Gornjim Radišićima, kao prvo dijete oca Ante i majke Anice rođ. Tomić. Rano djetinjstvo provodi u kamenitim Radišićima, pomažući roditeljima, čuvajući mlađega brata Martina, ali kako kaže bilo je vremena i za igru.

Školovanje započinje 1962. godine u Radišićima, gdje je završio prve četiri godine, a nakon završenog osmogodišnjeg obrazovanja u Vitini, upisuje Medicinsku školu u Mostaru, koju završava 1975. Iste godine zapošljava se u Domu zdravlja u Ljubuškom gdje nastavlja raditi sve do danas.

Uz rad je završio i Višu medicinsku školu u Sarajevu.

1990. zasniva brak s Ružicom Knezović, koja cijelo vrijeme njihovog zajedničkog života podržava Vinka, njegovu požrtvovnost i njegovo veliko zalaganje za maloga čovjeka.

Vinkov interes za medicinu javio se još u ranom djetinjstvu i vezan je za mlađeg brata Martina. Jednom prilikom su ostali sami kući, a brat je dobio visoku temperaturu. Vinko je onako preplašen i zbunjen posegnuo za rakijom, masirajući brata i moleći Boga da im pomogne, što se uskoro i dogodilo – temperatura je spala. To je bila Vinkova svojevrsna prekretnica te je shvatio kako će pravo životno ispunjenje doživjeti pomažući ljudima.

I pomagao je… u radnom vremenu, ali i u svoje slobodno vrijeme, nikada nije odbio pružitiÂÂ pomoć i uvijek je to činio otvorena srca…

Vinko je čovjek, prijatelj, zdravstveni djelatnik u čijoj evidenciji o radu nema godišnjeg odmora, bolovanja ili plaćenog odsustva.

On radi na Božić, Uskrs, u 03 h po noći, 24h na dan, 7 dana u tjednu, na plus 40 stupnjeva, a i po snijegu ako treba… i pješice, sve da bi pomogao potrebitima/bolesnicima.

Pogledajte kratki film o Vinku Primorcu snimljen za prigodu uručivanja svečane nagrade:


Radio Ljubuški