Preminuo fra Vendelin Karačić

Fra Vendelin Karačić preminuo je u svojoj 78. godini života nakon kraće bolesti.

Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar, pjesnik, rodio se u Gornjem Crnču općina Široki Brijeg 18. studenoga 1942. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom. Maturirao 1961. godine u Dubrovniku. Teologiju studirao u Sarajevu i Ljubljani.

Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima.

Od 1990. živio i radio na Širokom Brijegu.

Bio je voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije.

Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. – 2013. godine. Pisao je eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa.

Bio je član uredništva časopisa Svjetlo riječi, uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost, Akademija.

Objavljene knjige:

-Dosjetke i šale s mirisom tamjana (koautor fra Lucijan Kordić), Zagreb, 1996.

-Svjedočanstva vremena (zbirka eseja), Široki Brijeg – Zagreb, 1998.

-Šale i bacanije u sjeni zvonika, Široki Brijeg, 2000.,

-Likovna monografija fra Mirko Ćosić, Široki Brijeg – Mostar, 2004.

-Smiješnice i doskočice, zbirka šala, Široki Brijeg 2008.

-Odjeci, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Zagreb, 2012.

-Slikopisi u kamenu, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2012.

-Lav i mrav, zbirka pjesama za djecu, u cijelosti popraćena slikovnim prilozima Josipa Mijaića, Franjevačka galerija Široki Brijeg, 2013.

-Neograđeni vrta, zbirka pjesama, Briješki pleter, Udruga za očuvanje i promicanje kulturnog prirodnog blaga, Široki Brijeg, 2013.

-U mladosti je objavio petnaestak lirskih pjesama u crkvenim listovima i časopisima (Marulić, Crkva na kamenu, Kršni zavičaj…).

-Izradio je nacrte vitraja za crkve u Čapljini, Ljubuškom, Turčinovićima, Crnču, Š. Brijegu (sakristija), te u Mostaru (koji su uništeni). Povremeno je slikao. Autor je dvadesetak spomenika braniteljima i ratnim žrtvama.

Fra Vendelina, neki smatraju najvećim intelektualcem u Bosni i Hercegovini a mi ga poznajemo kao izuzetno staloženu, mirnu i odmjerenu osobu, svećenika koji je uz fra Jozu Pejića najzaslužniji za nastanak i opstanak Franjevačke galerije i Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Njihov rad pretvorio je Široki Brijeg u glavno žarište likovne umjetnosti u Bosni i Hercegovini, gdje se nalaze djela nekih od najvećih umjetnika Hrvatske i BiH.

Vrisak.info