Predstavljena knjiga “Književno Posušje”, autorice Radice Leko i Stanislava Bašića

Predstavljanje vrijedne knjige “Književno Posušje”, priređivača Radice Leko i Stanislava Bašića dogodilo se pred brojnim Posušanima i gostima u posuškoj kinodvorani. Skup je u ime nakladnika HKD Napredak, podružnice Posušje pozdravio prigodnim riječima predsjednik prof. Ljubo Begić.

Riznica riječi

To je bilo predstavljanje riznice posuške književne riječi kojom se svi možemo ponositi, istaknula dr. Irina Budimir, a potom naglasila:

– Ovo je prvi leksikografski priručnik koji objedinjuje zapisano kulturno naslijeđe Posušja i okoline. Ovdje je zabilježen dio povijesti posuškog kraja, vrijedan zapis lokalnoga kulturnoga blaga. Ovo je svojevrsni biografski leksikon posuških pisaca ili autora na 431 stranici. Sigurna sama da će ovaj leksikon ostaviti snažan dojam i na budućnost, tako da će potaknuti mlade na poštivanje kulturne tradicije i probuditi u njima književno stvaralaštvo. U dijelu programa sudjelovali su Marija Budimir, Jozo Kolobarić čitanjem dijelova tekstova iz knjige uz gitarista Gabrijela Miličevića. Nakon toga se autorica Radica Leko zahvalila svima na potpori te istaknula i još jednom potvrdila kako se marno radilo i surađivalo s mnogima koji su svesrdno podržali ovo kapitalno književno djelo o posuškim književnim djelatnicima te naglasila:

– Ovu knjigu već nazivaju posuškim spomenikom 87 književnih stvaratelja kao svojevrsnom “duhovnom gostionicom za čitatelje”. Ukupno ih je obrađeno 87, a ako je tko izostavljen, to je stoga što nismo znali za njega. Napominjemo kako nije na nama prosuđivati o književno-umjetničkoj vrijednosti naših autora jer to prepuštamo književnim kritičarima”. Za nas su oni svi važni jer su na svoj način svi umjetnici – književnici i svi su zaslužni za knjigu”, istaknula je Radica Leko. Nakon Radice i Posušanin u Zadru, a sve više u svom rodnom Broćancu, Stanislav Bašić progovorio je sve bitno o suradnji i radu od pune četiri godine. I on je, kao i Radica, istaknuo sve ono što se radilo s potporom brojnih Posušana i tvrtki te institucija. Istaknuo je i dolazak na predstavljanje i onih iz Dubrovnika, pa i Njemačke. Spomeuo je i susrete s fra Petrom Bakulom mlađim i drugima. Uz zahvale svima, naglasio je i dobru medijsku potporu, pa i Večenjeg lista. Uz širi prikaz pripreme i objave knjige, posebno je naglasio:

– Ona može biti na neki način uzor da ona nastavlja knjigu Blanke Kraljević “Širokobriješka književna čitanka” te da bude poticaj i za druge općine, Grude, Ljubuški. To bi moglo biti i svjetsko čudo i kandidirati se za Guinnessovu knjigu rekorda jer tri općine i grad Široki u našoj Zapadno-hercegovačkoj županiji imaju više od 400 autora”, kazao je Stanislav Bašić. I na samom kraju, uz zabavu, u ime organizatora svima se iskreno zahvalila i autorica Leko i uputila čestitke za doprinos velikoj knjizi, spomeniku Posušja. Mnogi su potvrdili izrečeno na predstavi kako ovaj leksikon zaslužuje svoje mjesto u svakoj posuškoj kućnoj knjižnici. Prva dva dijela knjige naslovljena su “Autori lijepe književnosti ” i “Autori diskurzivnih književnih oblika”.

Poticaj za druge

“U knjizi smo se osvrnuli i na pisana djela koja ne spadaju u lijepu književnost, spomenuli smo i imena njihovih autora, kao i publicističku djelatnost u Posušju pod naslovom “Publicistička djelatnost i druga pisana djela”. Ova knjiga neka bude spomen i zahvala onim autorima koji odoše iz naših života, potpora i priznanje već poznatim spisateljima suvremenicima, a i onima koji tek počinju pisati neka bude poticaj i zadaća kako bi oni u budućnosti nastavili i obogatili te proširili svojim djelima naše Književno Posušje”, kazala je Leko.

Vecernji.ba