Iako je posljednja sjednica Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) protekla bez većih turbulencija te ishodila jednim od najvažnijim zaključcima poput preustroja Federalnog ministarstva branitelja na dvokomponentne odjele (HVO i ABiH), raspravljalo se i o jednoj iznimno važnoj temi, a to je izjednačavanje prava branitelja HVO-a i HV-a.

To je bilo i jedno od najvažnijih obećanja HDZ-a BiH u predizbornoj kampanji na prošlim općim izborima, međutim, za sada za rješenje istog nema pozitivnog odgovora sa ‘druge strane’ – a to je Vlada Republike Hrvatske, odnosno, sestrinske stranke – HDZ-a u toj zemlji, piše Dnevni list.

Nije pravi trenutak, a teško da će ikada biti

Naime, članovi već spomenutog Odjela HNS-a na posljednjoj sjednici su usmeno izvješćeni od strane predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata da nakon sastanka s mjerodavnim ministrom za branitelje susjedne Hrvatske Tomom Medvedom kao i ministrom obrane Damirom Krstičevićem – od ove priče nema ništa.

Hrvatska strana drži da zbog drugostupanjskih presuda koje očekuje hrvatska šestorka u predmetu ‘Prlić i ostali’ “nije pravi trenutak za izjednačavanje HVO-a i HV-a”, a teško da bi ova inicijativa, odnosno zakon, i to u trenutnom, ionako politički napetom situacijom u Hrvatskoj i bila izglasana u Hrvatskom saboru.

No, već dugo vremena dalo se naslutiti da je nevjerojatno obećanje o izjednačavanju prava, pa samim tim i svih financijsko-materijalnih mogućnosti koje iz istog proizlaze, samo prazno i nelogično obećanje ponajviše zbog kupovine povjerenja i glasova u redovima braniteljske populacije HVO-a.

– Stečena prava branitelja HVO-a neće se dirati i za to imate moju riječ, kazao je nedavno ministar Medved u Posuškom Gracu prilikom obilježavanja obljetnice osnutka Pukovnije Ante Bruno Bušić.

Međutim, dok je govorio o ‘stečenim pravima’, niti riječi nije kazao o izjednačavanju prava HVO-a i HV-a, temi od koje se (ne)opravdano ježio Fred Matić, bivši SDP-ov ministar u Vladi Republike Hrvatske.

Medved: ‘Hrvatska će skrbiti za 300-tinjak najtežih RVI, ostali će biti zbrinuti u okviru BiH’

– Teško je govoriti precizno o broju pripadnika HVO-a koji će dobiti status branitelja, no kad je riječ o materijalnim pravima, ta će se pitanja regulirati aneksom ugovora s BiH tijekom vremena. Hrvatska će skrbiti o 300-tinjak najtežih ratnih vojnih invalida prve skupine HVO-a, za koje je osigurano 14,8 milijuna kuna pa već u programu za 2017. imamo predviđena sredstva za motorna vozila, a ostali invalidi bit će materijalno zbrinuti u okviru BiH, kazao je Medved u jednom intervjuu za medije prošle godine.

Krajem prošlog mjeseca ministar Medved predstavio je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog koji još čeka na saborsku proceduru, međutim, osim zaštite prava stradalnika HVO-a posebno se ne spominje ništa drugo.

Ta činjenica najviše pogađa HDZ BiH kojima je jedan od predizbornih aduta bilo upravo to, kako sada izgleda, neispunjeno obećanje, ali i one koji su se nadali pravima na stan, braniteljske kredite kao i ostale povlastice koje su braniteljima omogućene.

Jedino ide isplata već ostvarenih, a zaostalih mirovina

Jedino obećanje, a koje je ispunjeno je početak isplate zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH, i to nakon zahtjeva koje je saborski zastupnik iz tzv. dijaspore Željko Glasnović stavio kao jedan od pet uvjeta za potporu vladajućoj većini premijera Andreja Plenkovića.

Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje počeo je isplatu neisplaćenih mirovina iz 2007. godine korisnicima mirovina koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji. Radi se o 4.100 korisnika, pripadnika HVO-a, kojima su obračunate, a neisplaćene mirovine.

No, o ozbiljno pitanje o izjednačavanju prava iniciranom od strane svoje stranke u BiH, nisu uspjeli ‘progurati’ ostala dva saborska zastupnika iz ‘dijaspore’: dr. Božo Ljubić i Željko Raguž.

Matić: Nisu nogom kročili na hrvatsko ratište

Iako se to nije očekivalo od aktualne vlade u Hrvatskoj, ali i od pobjednika izbora iz hrvatskog korpusa u BiH, izjednačavanje prava HVO-a i HV-a zasigurno će još dugo ostati na ‘stand by aranžmanu’, ali i na, biračima uvijek primamljivoj predizbornoj retorici.

Podsjetimo da je po ovom pitanju vrlo, a mnogima čak i bolno otvoren, bio bivši hrvatski ministar za branitelje Predrag Fred Matić.

– Volio bi da se varam, ali nas je 200 pripadnika HVO-a tužilo za zaostatke invalidnina. Odlukom suda smo im bili prisiljeni isplatili 45 milijuna kuna pod prijetnjom ovrhe. Nekih 30 milijuna dok ja nisam došao na mjesto ministra i još 15 dok nisam to zaustavio, kaže Predrag Matić.

Te je isplate, kako je kazao, zaustavio tako što je od svakog pripadnika HVO-a zatražio potvrdu statusa hrvatskog branitelja koja predstavlja dokaz da su se borili u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Upravo sada tim braniteljima ide isplata zaostalih mirovina, no to će vjerojatno biti i konačan kraj priče o ‘izjednačavaju prava branitelja HVO-a i HV-a’ bi u suprotnom, a prema Matićevim riječima svi pripadnici HVO-a mogli tražiti sva prava koja uživaju i hrvatski branitelji, a koja su znatno viša nego ona koja se pripadnicima HVO-a isplaćuju u Bosni i Hercegovini, a što bi značilo i stotine milijuna kuna manje u hrvatskom proračunu.

– Na stranu to što nisu bili u hrvatskim postrojbama i nisu nogom kročili u Hrvatsku tijekom rata, zaključio je u jednom od svojih brojnih komentara na ovu temu Matić.

Čini se da ono što je bivši ministar glasno, javno i jasno govorio, sada se promiče tiho i bez prevelike pompe, jer milijuni su ipak milijuni. Kao i “HVO anatem” ‘udruženog zločinačkog pothvata’ koji je Hrvatskoj sada najmanje potreban.

Dnevni list