Potvrđena optužnica protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja je podignuta protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muhameda Pekića, rukovoditelja Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije, potvrđeno je iz Državnog tužiteljstva.

Kako je navedeno u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državno tužiteljstvo je 4. studenog, obaviješteno od Suda BiH da je optužnica potvrđena.

Tužiteljstvo BiH je 22. listopada ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom kolovoza 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i službeni zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantiranu Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u ranijem priopćenju.

Nakon potvrđivanja optužnice, slijedi zakazivanje ročišta pred Sudom BiH na kojem će se Mehmedagić i Pekić izjasniti o krivnji.

Detektor.ba