Poražavajući statistički podaci župe Izbično nastavljeni i u 2015. godini

ŠIROKI BRIJEG – U proteklih nekoliko dana na području župe Izbično dovršen blagoslov obiteljskih kuća i obitelji u župi.

Kroz ovaj redoviti godišnji čin dolazimo i do značajnih statističkih podataka o broju obitelji i žitelja naše župe.

Zahvaljujući župniku fra Robertu Kišu u prigodi smo objaviti nekoliko takvih, svježih, podataka prikupljenih tijekom nedavnog blagoslova kuća. Nažalost, tendencija negativnih brojki nije nas obišla ni protekle godine.

Po prikupljenim podacima trenutni broj domaćinstava u našoj župi je 118, a broj žitelja je 347. U prosjeku, broj članova po domaćinstvu iznosi 2,9. U gotovo četvrtini domaćinstava živi samo po jedan član, odnosno, u 27 domaćinstava od njih ukupno 118.

U protekloj godini u župi Izbično 19 je umrlih a svega 6 krštenih, od čega 4 curice i dvoje muške djece. U župi su obavljena 4 vjenčanja od kojih, po podacima, nitko od vjenčanih nije ostao živjeti na području župe.

O kakvim se podacima radi možda najbolje posvjedoči statistika iz prethodnih godina. Isti podaci od samo pet godina unatrag pokazuju da se u pet godina “ugasilo” 30 domaćinstava, kada je u 2010. godini njihov broj iznosio 148, što kroz jednu godinu iznosi 6 domaćinstava manje.

Podaci o broju žitelja su još više poražavajući. U odnosu na prošlo petogodišnje razdoblje proizlazi da je broj žitelja svake godine manji za njih 24, kada je 2010. godine u župi živjelo 467 žitelja. Dakle, u samo pet godina broj domaćinstava se umanjio za 30, a broj žitelja za čak 120.

Nažalost, s ovakvim pokazateljima župa Izbično susreće se već desetljećima, osobito u njih nekoliko posljednjih. Možda, za kraj, možemo istaknuti neki pozitivan pokazatelj koji se, nažalost, odnosi samo na sitni statistički podatak. U odnosu na pokazatelje kroz proteklih četrdeset godina manjkavi smo za 25 žitelja kroz godinu, dok je ta vrijednost za posljednjih pet godina iznosila 24 žitelja. Podsjetimo, župa Izbično je 1975. godine brojila ukupno 1350 žitelja.

 
Izbicno.info