Podignute optižnice protiv Jerke Ivanković-Lijanovića i ekipe, te svih dosadašnjih firmi kojima su rukovodili!

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Jerka Ivanković-Lijanovića i drugih zbog organiziranog kriminala.

Potvrđena optužnica, kako se navodi iz Suda BiH, tereti: Ivanković-Lijanović Jerka da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca; Ivanković-Lijanović Slavu da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje u vezi sa krivičnim djelom pranja novca; Ivanković-Lijanović Jozu da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranja novca; Bahilj Milorada da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanje poreza, pod točkom 10. optužnice krivično djelo porezne utaje, te pod točkom 5.optužnice krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Slišković Jozu da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanje poreza, pod točkom 10. optužnice krivično djelo porezne utaje i pod točkom 8. optužnice krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, izvijestila je Anadolu Agency.

Tereti se i Mikulić Željko da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje, pod točkom 14. optužnice krivično djelo pranje novca; Kvesić Draženko da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje i pod točkom 14. optužnice krivično djelo pranje novca; Šakota Mirjana da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje i u vezi sa krivičnim djelom pranje novca; Galić Mirko da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje i pod točkom 5. optužnice krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Čolak Miroslava da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim pranje novca; Ivanković Stipu da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Također se tereti pravna osobu „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje; pravna osoba „Mi-MO“ d.o.o. Mostar da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi krivičnog djela neplaćanje poreza; pravna osoba “Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanje poreza; pravnu osoba „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom porezne utaje, krivično djelo neplaćanje poreza; pravnu osoba „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje.

Navedene osobe su optužena da su kao grupa za organizirani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000,00 KM, te prenosom i otuđenjem imovine, gašenjem privrednog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u privrednom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i finansiranje institucija BiH.

S druge strane, optuženim pravnim osobama „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Mi-MO“ d.o.o. Mostar. „ Farmer“d.o.o. Široki Brijeg, „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg, „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg i „Kora-Fin“ d.o.o. Široki Brijeg stavlja se na teret da su raspolagale protivpravnom imovinskom koristi za period od 2007. do 2012. godine u koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi Jerko Ivanković-Lijanović, Slavo Ivanković-Lijanović i Jozo Ivanković-Lijanović i drugi, navodi se iz Suda BiH.

SirokiBrijeg.info