Početkom travnja kreće obnova hotela Bigeste, po ko zna koji put!

LJUBUŠKI – Konačno kreće obnova ljubuškog hotela Bigeste. Prema najavama, planirani radovi trebali bi započeti početkom travnja čime bi ovaj objekt u tekućoj godini trebao zasjati u novom ruhu.

S tvrtkom Unitrade produžen je ugovor na godinu dana kojim je prijašnji veliki projekt rekonstrukcije vrijedan 8 milijuna maraka dobrano izmijenjen pa je tako sad u obnovu hotela planirano uložiti mnogo manje novca, piše Dnevni list.

Manje novca za obnovu

Investitori su odlučni da obnova, od koje nikad nisu ni odustali, konačno krene, ali kako su se dosad sve najave izjalovile oprezni su s izjavama o hotelu.

“Produžen je ugovor, a obnova bi trebala krenuti početkom travnja“, kratko je kazao Mario Vladimir, direktor Unitrada.

Još krajem 2009. godine potpisan je ugovor o privatizaciji ovog hotela s ljubuškom tvrtkom Unitrade posredstvom županijske Agencije za privatizaciju na zadovoljstvo Ljubušaka, a ponajviše bivših djelatnika.

Godine 2011. predstavljen je projekt obnove kad je najavljivan hotel s četiri zvjezdice i zapošljavanje 50 radnika.

Nakon temeljnog ugovora od tri godine, ugovor je produživan, no od tada do danas na ovom objektu nisu učinjeni nikakvi građevinski radovi. Jedino što je učinjeno su ispunjene obveza poduzeća u iznosu oko 1.500.000,00 maraka.

Obnova je zamišljena kroz nekoliko faza, a do konca ove godine planirano je da se velika većina posla uradi, no ponovno otvaranje hotela Bigeste će još pričekati.

Ljubušaci pesimistični

“Ovim ugovorom obnova hotela vraćena je u realne okvire. Prošli projekt je bio malo megalomanski zamišljen i, ispostavilo se, nije bio ostvariv. Projekt je usuglašen i s općinskim institucijama, riješena je lokacijska dozvola i učinjeni ostali koraci koji su potrebni tako da bi obnova trebala krenuti početkom travnja“, rekao je v.d. ravnatelja Agencije za privatizaciju ZHŽ-a Ante Markić.

Kako je tijekom proteklih godina bilo nekoliko izjalovljenih najava o obnovi hotela Bigeste koji je vremenom postao ruglo grada, Ljubušaci su postali pesimistični u pozitivan ishod ove priče. Sada, produženjem ugovora i izmjenom projekta, Ljubuški bi napokon trebao dobiti velebno zdanje kakvo je i potrebno ovom dijelu Hercegovine zbog svog značaja i položaja.

Dnevni list