OTVORENO PISMO UPUĆENO: Vladi i Skupštini ŽZH

Obraćamo Vam se ovim putem iznova, kako bi vam ukazali na kontinuirano samovoljno i diskriminirajuće ponašanje prema policijskim službenicima i ostalim djelatnicima MUP – a ŽZH, u kojem sudjeluju i vaše institucije.

Već dugi niz godina Vlada ŽZH, kao naš poslodavac sustavno diskriminira zaposlenike u MUP-u ŽZH, na način da su koeficijenti uposlenika u MUP-u znatno manji nego kod drugih korisnika proračuna. Brojni su primjeri a navodimo samo jedan – čistačica kao uposlenik u MUP-u prima nižu plaću za 91 KM od čistačica koje su zaposlene u drugim ministarstvima ŽZH a tako je već dugi niz godina i nitko nema sluha ni interesa ovaj problem riješiti, uz to nas se konstantno ignorira, izbjegava razgovor i u vašim institucijama.

Nadalje, Vlada ŽZH isplaćuje jubilarne nagrade pojedinim uposlenicima, dok djelatnicima u MUP-u ŽZH to nikako nije opcija, odnosno nama se to ne želi isplatiti, da budem posve jasan-jubilarne nagrade ste dijelili nama iza leđa.

Također, u trajanju od 13 mjeseci Vlada je isplaćivala plaću umanjenu za 5% svim korisnicima proračuna, da bi tu odluku Ustavni sud pobio kao nezakonitu. Te zaostale iznose Vlada je isplatila pojedinim uposlenicima, a djelatnicima MUP-a isplate nema.

Ovakvim postupanjem, i Vi ste sudjelovali u podjeli uposlenika u Županiji na manje vrijedne i (Vama) više vrijedne. Sve to prema nekom, samo Vama poznatom, ali proizvoljnom kriteriju, što je još jedan u nizu Vaših poteza koji svjedoči o rijetko viđenoj samovolji i bahatosti.

Čitav niz godina, djelatnici u MUP-u se nisu bunili, nisu prosvjedovali, štrajkali i slično, te su, unatoč poteškoćama, izvršavali svoje zahtjevne dužnosti na visokoj razini. Jesu li zaslužili ovakav odnos?

Obavljanje dužnosti:

Znate li kako smo jedno dulje vrijeme bili strahovito podkapacitirani ljudstvom, zapravo je bio vrlo mali broj aktivnih policijskih službenika koji su nekoliko godina unatrag pokrivali službu i nisu kukali, niti su se bunili, a da ne govorimo o našim namještenicima koji su nadomještali nedostatak kolega koji su bili odsutni (bolovanje, godišnji i sl).

Znate li kakav je osjećaj kada skinete mrtvo tijelo s užeta, zanate li kakav je osjećaj gledati mrtvo tijelo tek ubijene osobe u oči, znate kakav je osjećaj ući u kuću i vidjeti djecu koja plaču jer je tata došao pijan u kuću i tuče majku, znate li kakav je osjećaj vaditi dijelove tijela iz nečega što se netom prije zvalo auto ili kupiti organe po cesti, znate li kako je obavijestiti majku da joj je sin poginuo, znate li kakav je osjećaj trpiti kritike od naroda na naš račun, jer samo provodimo zakone koje ste VI izglasali?

Znate li kakav je osjećaj stati pred kriminalca, i časno raditi svoj posao a on vam uzme imovinu ili prijeti da će vam pobiti obitelj, znate li kakav je osjećaj štititi institucije, imovinu i živote, među inima i Vaše, kada krene podivljala navijačka horda jer je njihov klub izgubio 2:1 u gostima? Znate li kako je raspravljati s omladinom od 2 promila alkohola u organizmu, a sve to vrijeme nositi odoru kineskog porijekla koja je često krvava, pa je treba što hitnije oprati i opeglati jer često nemate zamjenu. Znate li kako je na posao nositi svoju vlastitu obuću jer se teško sjetiti kada nam je poslodavac posljednji put dao cipele?

Sigurno ne znate ove osjećaje, ali je činjenica kako nas se diskriminira, a pojedinci si čak daju za pravo smijati nam se, pričati viceve o onima koji svaki dan odlaze od kuće i ne znaju hoće li se vratiti. Mi smo spremni dati život za sigurnost, za narod, za Vas, a vi ne možete odvojiti volje i vremena ni razgovarati s nama. Sramotno je takvo ponašanje.

Osvrt na doprinose:

Već dugi niz godina nam se ne uplaćuju doprinosi i porezi,nama, koji štitimo i izvršavamo Vaše Zakone, Pravila i Odluke. Na kraju časnih karijera prepunih žrtve i odricanja, kolege odlaze u mirovinu, pa čekaju kod kuće kada će im se uplatiti doprinosi kako bi dobili mirovinu. To čekanje stvara nemir, nelagodu, kritiku obitelji, neizvjesnost. Ovakvim odnosom se čovjek ponižava do te mjere da se pita gdje je bio i što je i za koga radio, a Vi ste dali samo riječ kako ćete te doprinose uplatiti po odlasku u mirovinu, kada sustav šutne isluženog policajca. Uz dužno štovanje, teško vam je i dalje vjerovati.

Ministar Zdravko Boras:

Od 2015. godine vodimo razgovore s našim (nadamo se ne i zadugo), ministrom Zdravkom Borasom, koji je u pravilu, na tim sjednicama, vodio monologe i pričao hvalospjeve o sebi, manipulirao i petljao kako je uštedio ogroman novac, držeći se svega ostalog osim teme i dnevnoga reda, a uz sve to je galamio i vikao kao da je riječ o budalama a ne o policajcima.

Uštedio je novac na način da je prikazao puno veći broj zaposlenika od stvarnog stanja u MUP-u, a vi ste mu povjerovali, ili dopustili da to radi, pa je manipulirao s javnim nabavama. Policija je toga itekako svjesna, za Vas baš i nismo sigurni.

Sve vrijeme svoga mandata je punio rubrike crnih kronike raznih medija, kako domaćih tako i stranih, a mi šutili jer smo se vodili presumpcijom nevinosti, odnosno nismo htjeli preuzimati poslove Tužiteljstva i „vrha“ MUP-a ,sve dok nije bešćutno krenuo na nas, svoje djelatnike, s pozicija i s alatkama moći uz pomoć poslušnika koji su nezasluženo dobili i činove i pozicije, vodeći nekakve nakaradne istrage o nečemu što ne postoji, s jedinim ciljem maltretiranja i zastrašivanja cjelokupne policije.

Ministar MUP-a je sebi uzeo i ovlasti Ministarstva pravosuđa i Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi, samo kako bi napakostio Sindikatu, jer smo zatražili njegovu smjenu, zbog neizdržljive situacije i katastrofalnog stanja u koje je doveo MUP, a vi i dalje šutite.

Prije par dana je agresivno krenuo na policajca sijede glave pred mirovinu i doveo sastanak na rub fizičkog incidenta, a njegovi poslušnici su ponovno obustavili istragu zaključkom kako nema elemenata za postupak. Napadnuti policajac, otac, suprug i sindikalac je u bolnici na liječenju eto zbog velike vrućine ili možda katastrofalne greške jer je tražio svoje i naše, jer je tražio razgovor, dijalog, konsenzus, dogovor. A vi i dalje šutite, gospodo. Samo vi šutite, a i dalje donosite zakone koje ne zna nitko provoditi. Pitanje je do kada ćete šutiti, možda kada problemi dođu i na vaša vrata, jer ovo su za sada naši problemi.

Da Ministar ne poštuje ni Vas ogleda se u sljedećim činjenicama:

Novac kojeg ste vi odobrili preko Ministarstva financija (ne prozivamo Ministra financija), nije na mjestu na kojem bi trebao biti. Osoba uposlena u MUP-u, zadužena za izvršenje ovog naloga je novac, pod patronatom ministra, preusmjerila negdje drugdje. Taj djelatnik, iako čini strašan kriminal,uživa ministrovu zaštitu, uspješan je i poželjan u ovakvom ministarstvu. Na drugoj strani, policajac ako nije stavio kapu na službi, odredi mu se rigorozna kazna pa policajac još dodatno otkidajući od usta svoje djece, mora platiti takvu ogromnu kaznu, kao da njegova djeca ne trebaju hranu i odjeću već samo ministrova.

Je li Vam to sustav i poredak koji mi trebamo štititi?

Tražiti zakonitost i dijalog je za ministra nepoćudna djelatnost u djelokrugu političke oporbe, pa svrstava sindikalce u politiku jer ih je tako najlakše diskreditirati. Tako je najlakše pokriti nezakonitosti.

Ministrovi poslušnici su na službenoj stranici ministarstva plasirali svoju istinu , tj. laž da su štrajkala samo dvojica djelatnika. Postavlja se pitanje, ako je tako zašto Ministar puca po živcima, zašto reagira, zašto nije smiren i staložen, zašto se ne smije, nego reagira upravo suprotno, jer dobro zna da nije tako, a pokušava Vas ponovno prevariti.

Vaš odnos prema nama i Ministru:

Vaše ignoriranje problema u MUP-u poziva na zaključak kako mu ipak vjerujete, ili zatvarate oči i time dajete podršku ovakvom ministru, koji nanosi štetu ne samo ministarstvu i policiji, već i cijeloj zajednici. Vjerujem kako među vama ima onih koji su svjesni te štete i kako ćete poduzeti sve što je u Vašoj moći da ju sanirate.

Budite uvjereni, ovo je glas cjelokupnog MUP-a, uz par izuzetaka, ranije navedenih poslušnika. Ovo je stav najvećeg broja ljudi, od kojih jedan dio mora šutiti, uvidjevši kojom se silinom obračunava sa svima koji nisu apsolutni poslušnici. Velika većina ljudi stoji iza sindikata pa mi se nije teško potpisati imenom i prezimenom, znajući kako će me ovo koštati i, vjerujte, koštalo me već.

Naš vapaj:

Naš vapaj je da se napokon instalira osoba sličnog kalibra kao predmetni Zdravko Boras, robusna ponašanja, direktna, autoritativna. Uz njegov bok treba stati i ravnatelj istoga kalibra. Da zajednički povedu nas vojnike u boj protiv kriminala, protiv rušenja poretka, da bi pošten građanin bio zaštićen jer smo „željni krvi kriminalaca“.

Stati iza policajca i pokazati mu smjer je sasvim dovoljno, to je dovoljno za motivaciju. U ovom sadašnjem stanju to nije slučaj jer se obistinila stara izreka: „Ne postoje loši vojnici nego loši generali“.

Nadam se kako ćete konačno razmotriti sve činjenice vezano za stanje u našem ministarstvu, zanemariti podmetanja kako iza ovoga stoji neka politika ili interes. Iza ovoga stoje obični policajci koji su se zakleli poštivati i provoditi zakon, a u tome ih se sustavno onemogućuje.

Uz pozdrav i poštovanje, vapimo -Poduzmite nešto!

Predsjednik Sindikata:
Vjekoslav Markota