Dana 24. rujna, na portalu SirokiBrijeg.info objavljujemo članak pod nazivom “Ekocid nad Širokim Brijegom – Gornja Britvica “Lakše je baciti nego platiti”” u kojemu skrećemo po tko zna koji put na neodgovorne pojedince koji svojim nemarom i nebrigom za okoliš uništavaju naša prirodna bogatstva.

Iznosimo priču koja je nekima djelovala kao “senzacionalizam” iako je ta priča samo jedna od stotine, tisuće, ispričanih teme na ovom portalu, ali ova je dobila sama po sebi publicitet, jer smo iznijeli moguće počinitelje ovog ekocida, ali tijekom dana priča dobiva zaokret i u sve se uključuje treća osoba koja demantira povezanost spomenutih Gorana i Draženka.

Slike koje smo objavili doista potječu s trenutnog stanja zagađivanja prirode i ljudskog nemara na području Gornje Britvice. Dokumente koje nam je poslao savjestan građanin i naš čitatelj Ivan Soldo (uz njegovo dopuštenje imenovanja u ovom nastavku priče) koji nam je proslijedio fotografije i dokumente već spomenutih osoba u vreći za smeće, koje su jedne od mnogih koje su se tu pronašle.

Iako smo imali jasno vidljivu dokumentaciju sa svim podacima, nismo ih u potpunosti objavili da ljude odmah ne dovodimo u povezanost, iako smo imali razloga sumnjati kako se radi o njihovu kućnom smeću na divljem odlagalištu otpada. Te smo određene dijelove informacija prikrili poput prezimena i matičnih brojeve zato što nismo institucija koja će izravno zakon provoditi, nego medij koji će skretati na probleme koje moramo svi zajedno rješavati dok ne bude kasno!

Nakon što se priča proširila, i jedna od spomenutih osoba pronalazi svoje podatke i presliku dokumenta u članku, biva šokirana kao i njegova obitelj kako su se njegovi dokumenti našli na tom nelegalnom odlagalištu otpada. Ubrzo stupaju s nama u kontakt kako bi vidjeli o čemu se ovdje radi, i kako su njegovi dokumenti dospjeli u javnu objavu.

Nedugo nakon našeg kontakta uslijedio je sastanak i pojašnjenje kako su njegovi dokumenti pronađeni u vreći za smeće na spomenutoj lokaciji. Iako smo bili korektni i prikrili većinu privatnih podataka o njemu.

Draženko nam je pokazao račun od JKP Komunalno Široki Brijeg koji redovno odvozi njegov otpad, kao i to da redovno izmiruje svoje račune, te pojasnio kako nema veze s ovim smećem i kako se njegovi dokumenti završili na tom području, jer on živi u skroz u drugom naselju.

Jedna od prvih mojih sumnja je pala na to kako je smeće pokupljeno s njegova kućnog praga i iskipovano na ovoj lokaciji, a što ne bi bio prvi takav slučaj u Širokom Brijegu. S obzirom na to kako se radilo o fotokopiji isprava za vozilo, postojala je i mogućnost da je smeće pokupljeno iz nekih državnih institucija i također na toj lokaciji završilo što bi predstavljalo još veći skandal da osoba plaća odvoz otpada na zato predviđenu lokaciju, a ono završava na divljem deponiju!

Odlučili smo sutradan otići do tih institucija i provjeriti o čemu se radi i kako su dokumenti od Draženka završili na tom području. U večernjim satima dobivamo nove informacije od Draženkove obitelji koja je još u šoku nakon ovog što je izašlo u javnost.

“Kontaktirali smo I.T. (podaci poznati uredništvu portala) iz Širokog Brijega, kojem je Draženko prodao vozilo, i doznali kako je isti vjerojatno na toj lokaciji izbacio vreću sa smećem u kojoj su se nalazile preslike Draženkovog dokumenata, kao i spomenutog Gorana i preslika njegova dokumenta. Što dokazuje kako Draženko nema veze s ovim odbacivanje smeća na spomenutoj lokaciji nego treća osoba bez da je on to znao ” – govore za portal SirokiBrijeg.info članovi Draženkove uže obitelji, te od nas traže demanti i ispriku jer smo ih doveli u neugodnu situaciju.

Činjenica je da je ovo sramota neodgovornih naših sugrađana prema okolišu.

Činjenica je da nitko nije odgovarao za brojna izbacivanja smeće diljem Širokog Brijega.

Činjenica je da Draženko redovno plaća odvoz otpada.

Činjenica je da su preslike dokumenata Draženka i Gorana pronađene u zavezanoj vreći za smeće među silnim koje su pronađene ubačena na ovom nelegalnom odlagalištu otpada u Gornjoj Britvici.

Činjenica je kako su Draženko i Goran ispale “kolatalarne žrtve” ovdje od treće osobe koja je tu bacila svoje smeće s njihovim preslikama dokumenta.

Činjenica je kako se tu moglo i pronaći još dokumenata drugih naših sugrađana koji ne plaćaju odvoz smeća pa koriste priliku da ga izbace gdje uvide prvu mogućnost.

Činjenica je kako se tu moglo i pronaći još dokumenata drugih naših sugrađana koji plaćaju redovito odvoz smeća, pa možda i moj osobni ali bi se zasigurno upitao što radni na toj lokaciji ako plaćam odvoz na zato adekvatno područje.

Činjenica je da nigdje nisu imenovani u tekstu Draženko i Goran da oni baš tu odlažu otpad.

Činjenica je da se mi ne trebamo ispričavati ni demantirati Namexu, Konzumu, Krašu, Mepasu… ni bilo kojoj firmi ako objavimo fotografije njihovih proizvoda, vrećica ili bilo čega koji se nalaze na takvim sramotnim nelegalnim odlagalištima jer to ne znači izravno kako su oni to počinili ili bacili.

Činjenica je da je pronađena osoba koja je spomenute dokumente bacila sa svojim smećem na nelegalno odlagalište otpada, te tako nanijela sramotu g. Draženku i njegovoj obitelji, kao i g. Goranu.

Činjenica je i da ta osoba može uputiti Javno “Otvoreno pismo isprike” g. Goranu i g. Draženku preko portala SirokiBrijeg.info (jamčimo zaštitu podataka) i svjesno reći kako je pogriješila i kako je ovo bio njegov sramotan potez.

Činjenica je preko portala SirokiBrijeg.info ništa nismo slagali objavom spomenutog članka i objavom pronađenih dokumenata na divljem odlagalištu otpada. Tako da se nemamo potrebe ispričavati niti demantirati bilo što. Samo nam je žao što su Draženko i Goran “bili žrtve” našeg ne savjesnog sugrađanina, a to je mogao na kraju biti bilo tko.

Činjenica je kako je napokon Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša koji propisuje novčane kazne za prekršaje za pravne i fizičke osobe od 500 KM do 50.000 KM.

Činjenica je kako ćemo se nakon ovoga još više nastaviti zalagati za zaštitu okoliša, bilo nekom pravo ili krivo!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info