Osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju će moći uvesti automobil bez plaćanja carina i PDV-a

Osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogu biti oslobođene plaćanja uvoznih pristojbi, odnosno carine i PDV-a, ako planiraju kupiti i uvesti automobil koji će im poslužiti kao ortopedsko ili drugo pomagalo.

– Ratni vojni invalidi i ostala invalidne osobe mogu ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi pri uvozu putničkog automobila kao ortopedskog ili drugog pomagala, naveo je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, dodavši kako su ta pravila određena Zakonom o carinskoj politici BiH.

Od plaćanja uvoznih pristojbi oslobođene su invalidne osobe na putnički automobil koji uvezu iz inozemstva jednom u razdoblju od pet godina.

Pravo na oslobađanje odnosi se na razdoblje od pet godina, što znači nakon uvoza vozila na ovaj način, u narednih pet godina ne mogu na isti način uvesti vozilo. Tek nakon isteka razdoblja od pet godina mogu ponovno na povlasticu uvesti vozilo. Isto tako, vozilo ne smiju prodati u trajanju od tri godine od dana uvoza, jer ako to urade moraju platiti sve uvozne pristojbe.

“Uglavnom svi ovi detalji stoje u svakom pojedinačnom rješenju koje podnositelj zahtjeva dobije od nadležnog Regionalnog centra UNO, Odsjeka za carine – Grupe za carinske postupke”, naveo je Kovačević.

Iz UNO-a su naveli kako invalidna osoba može uvesti putnički automobil do vrijednosti od 30.000 KM ako nije posebno prilagođen za upravljanje invalidnih osoba ili bez ograničenja vrijednosti ako se uvozi putnički automobil posebno prilagođen za prijevoz invalidnih osoba.

“U svakom pojedinačnom postupku, kada se podnese zahtjev i priloži sva potrebna dokumentacija, carinska služba utvrđuje postoji li osnova za oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi (carina i PDV). Vozilo mora ispunjavati minimalne tehničke uvjete homologacije, kao i sva ostala vozila koja se uvoze u BiH. Uvjete homologacije vozila utvrđuju ovlašteni tehnički servisi u BiH”, naveo je Kovačević.

Kako bi uvezli automobil, osobe s invaliditetom angažiraju špeditersku kuću koja za njih obavlja poslove uvoza.

Automobili koji se koriste kao ortopedska ili druga pomagala moraju imati naljepnicu za osobe s invaliditetom. “Postupak izdavanja naljepnica za osobe s invaliditetom reguliran je Pravilnikom o obilježavanju vozila kojim upravlja osoba s invaliditetom ili kojim se prevozi osoba s invaliditetom”, naveli su iz Uprave za administraciju i podršku Ministarstva za unutarnje poslove Sarajevske županije.

Postupak podnošenja zahtjeva inicira stranka, a po mjestu prebivališta kod nadležnog Odjela za administraciju MUP-a SŽ gdje se uz zahtjev prilažu sljedeći dokumenti:

– nalaz ocjena ili mišljenje o stupnju oštećenja ekstremiteta važnog za upravljanje vozilom izdanog od strane organa entiteta, BiH i Brčko distrikta BiH,

– dvije fotografije dimenzija 30×35 mm, – osobna iskaznica na uvid i

– fotokopija potvrde o vlasništvu nad motornim vozilom.

Kako su naveli iz MUP-a, propisano je da se znak može izdati osobi s oštećenim ekstremitetima važnim za upravljanje motornim vozilom (minimalno 60 posto), osobi s invaliditetom od 100 posto ili udruženjima osoba s invaliditetom na rok od pet godina, te u navedenim postupku ne naplaćuje se taksa.

Ratni vojni invalidi – ako je rješenjem nadležnog povjerenstva za utvrđivanje stupnja invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 70%, kao i za utvrđeni stupanj invalidnosti od 50% i više, ukoliko se radi o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja uvjetuju uporabu vozila prilagođenih invalidnim osobama;

Ostala invalidne osobe – ako je rješenjem nadležnog povjerenstva za utvrđivanje stupnja invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno tjelesno ostećenje od najmanje 80%, posebno organa za kretanje (donji ekstremiteti, karlica, kralježnica) kao i drugih organa koji dovode do deformacije funkcije donjih ekstremiteta; potpuni gubitak ili oštećenje vida; teži oblik retardiranosti ili paralize.

RadioSarajevo.ba