LJUBUŠKI – Uslijed niza potresa koji su krajem prošlog i početkom ovog tjedna pogodili Hercegovinu te jakog nevremena u noći s nedjelje na ponedjeljak, Mišo Grgić iz Donjeg Proboja u općini Ljubuški ostao je bez krova nad glavom, piše Večernji list BiH.

Naime, u ponedjeljak jutro, oko pet sati, nakon slabijeg potresa počeli su se rušiti zidovi i krov Mišine jedine imovine. U samo nekoliko minuta ostao je bez igdje ičega, bez svoje kuće. Samo pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija. Naime, u trenutku rušenja Mišo je bio u kući. Probudilo ga je podrhtavanje tla, nakon čega su se počeli rušiti zidovi kuće. Kad je vidio da je u životnoj opasnosti, Mišo je istrčao na kišu i gledao kako ostaje bez svega što je posjedovao. Iako je kuća i ranije bila u lošem stanju, Mišo je u njoj živio godinama.

Svjesni činjenice da Mišo bez posla u ovako teškoj financijskoj situaciji, kojem su privremeni smještaj pružili susjedi, sam ne može obnoviti kuću, članovi mjesne zajednice Proboj su zajedno s fra Željkom Grubišićem, župnikom iz Vitine, pokrenuli akciju prikupljanja pomoći kako bi Mišo što prije uselio u novi dom. “Budući da se radi o starijem čovjeku koji živi od socijalne pomoći, odlučili smo se organizirati kako bismo pokušali prikupiti potrebna sredstva za izgradnju novog stambenog objekta jer je postojeći toliko uništen da se ne može obnoviti”, kazao nam je Nikica Vučić koji je zajedno s Deanom i Antom Čuvalom pokretač akcije ispred mjesne zajednice Proboj. Svoj doprinos izgradnji novog objekta obećale su dati općinske i županijske vlasti. Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić kazao je kako će se 30% potrebnih sredstava nastojati osigurati iz općinskog i proračuna ZH županije.

“Općina Ljubuški će u ovoj akciji sudjelovati s najmanje 6 tisuća KM, a uz to ćemo nastojati nabaviti i namještaj po završetku izgradnje kuće”, kazao je Barbarić. On je naglasio kako se trenutačno traži način da objekt bude napravljen na zemljištu koje pripada mjesnoj zajednici, kako bi se ubuduće mogao dodijeliti nekoj drugoj potrebitoj obitelji. Ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević je kazao kako će već na prvoj sjednici Vlade ZHŽ-a predložiti usvajanje zaključka o izdvajanju određenog iznosa proračunskih sredstava kako bi se jednim dijelom potpomogla ova akcija. Iz mjesne zajednice Proboj su pozvali sve tvrtke, kao i ljude koji su u mogućnosti da pomognu, kako bi se ova akcija uspješno privela kraju.

Večernji list BiH