Oj kreteni iz SIPA-e Lištica je još uvijek za neke preduboka…

ŠIROKI BRIJEG – I taman kada čovjek pomisli kako je SIPA očišćena od kriminalaca i kretena tipa Gorana Zubca i Jovice Mirosavljevića “Četniksa” oni nas iznova razuvjere da to nije baš tako, odnosno da je kretenizam tamo i nadalje itekako prisutan. Kako inače drugačije protumačiti naziv jutrošnje akcije kodnog naziva “Lištica” koja se izvodi na području nekoliko gradova i općina – Širokog Brijega, Gruda, Čitluka, Sarajeva i Zenice?

Kao što ste već upoznati riječ je o akciji suzbijanja organizirane skupine osumnjičene za šverc duhana i duhanskih proizvoda, no nas živo zanima kako su se gospoda u državnoj Agenciji za istrage i zaštitu dosjetili baš imena “Lištica”?

Poznato je da se Lištica zove rijeka koja protječe kroz Široki Brijeg, pa bi u prvi tren mogli posumnjati kako je riječ o nekakvoj akciji vezanoj za ribolov, odnosno krivolov riječne ribe, međutim kako se kaže u priopćenju iz SIPA-e riječ je o organiziranoj kriminalnoj skupini koja šverca duhan.

Pa kada je već tako čemu naziv Lištica? Znamo da je to i bivše ime današnjeg Širokog Brijega. Ime iz nekog bivšeg sistema koji je ovom kraju nanio jako puno zla. Ako ćete još izravnije to je na određen način i pogrdni naziv za današnji Široki Brijeg, bez obzira što se pravi Širokobriježani i svojom rijekom, odnosno njezinim imenom jednako ponose kao i imenom samog mjesta koje je očigledno i dan danas mnogima trn u oku pa kako se čini i “specijalcima” iz SIPA-e i Tužiteljstva BiH.

Mogli ste akciju nazvati i “Bosna” budući da se ista dijelom odvijala i u Zenici, a tamo protječe rijeka takvog imena ili recimo “Miljacka” po istoimenoj rijeci u glavnom bh gradu Sarajevu, jer kao što vidimo iz priopćenja akcija se dijelom odvija(la) i u Sarajevu. Može i “Baščaršija”, “Grbavica”, “Markale”… Bar u Sarajevu ima tih zanimljivih imena.

Ali ne, Vi dobro znate da će najbombastičnije biti “Lištica” i najbolji mogući prolaz imati na širem području Bosne. Samu akciju, koja je također još jedan u nizu apsurda rada Tužiteljstva BiH i SIPA-e prokomentirat ćemo u drugom tekstu – vezanom za akciju, a ovom prilikom smo se osvrnuli na taj Vaš kodni naziv spomenute akcije.

Jasno nam je u potpunosti da ovakve akcije moraju imati što bombastičnija nazivlja kako bi što bolje Vaš rad prošao u javnosti, ali ipak katkad gospodo treba imati malo više takta za neke stvari. Na ovaj način samo dodatno jačim činite animozitet na relaciji Širokog Brijega i Sarajeva, no dobro, možda je to u Vašem interesu, odnosno onih koji stoje iza ove akcije?

Danijel Ivanković / SirokiBrijeg.info