Održan drugi sastanak međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja

Dana 09.02.2017 godine u Parlamentu FBiH u Sarajevu s početkom u 11,00 sati održan je sastanak međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja.

Sastanku su nazočili slijedeći članovi radne skupine:

1.Vlado Marušić,ispred Savjeta/Vijeća Branitelja,
2.Esudin Džafić,ispred Savjeta/Vijeća Branitelja,
3.Armin Plivčić ispred Savjeta/Vijeća Branitelja,
Te njihovi stalni stručni suradnici i savjetnici Drago Grbavac i Safet Delalić.

Ispred Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH prisustvovali su slijedeći članovi:

1.Jozo Bagarić,HDZ BiH,
2.Meša Ramiz,SDA,
te stalna stručna suradnica međuresorne radne skupine Vesna Švancer dopredsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH ispred SBB-a.

Ispred Federalnih ministarstava pojavili su se slijedeći članovi:

1.Stjepan Buconjić ispred federalnog ministarstva rada i socijalne politike,
2.Edvin Granić,ispred federalnog ministarstva financija,
3.Alen Taletović ispred federalnog ministarstva pravde,

Sastanku nisu prisustvovali predstavnik federalnog ministarstva za pitanja Branitelja i invalida Domovinskog rata General Ramiz Dreković(opravdano spriječen),Šemsudin Kavazović ispred zastupničkog doma Parlamenta FBiH,kao niti jedan član radne skupine ispred Doma naroda FBiH u sastavu: Ivo Tadić, Murat Kurtović i Sejo Bukva.

Ovaj radni sastanak je drugi službeni radni sastanak ove radne skupine i nastavak je rada s prethodnog sastanka ove skupine održanog dana 19.01.2017 godine u Sarajevu.
Sastanak je otvorio Vlado Marušić ispred Savjeta/Vijeća Branitelja koji je u suradnji s Arminom Plivčićem nazočnima podijelio radne materijale, te ih izvijestio o planovima Savjeta/Vijeća Branitelja kao inicijatora ovih sastanaka u svezi provedbe Rezolucije Branitelja. Nakon njega za riječ su se javljali i drugi članovi radne skupine, kao i stručni suradnici i savjetnici Savjeta/Vijeća Branitelja gdje je rasprava uz malu pauzu trajala puna 3/tri sata nakon čega su doneseni slijedeći zaključci:

1.U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH potrebito je izvršiti verifikaciju svih 13/trinaest članova međuresorne radne skupine na jednom jedinstvenom obrascu a koju verifikaciju treba potpisati i ovjeriti predsjedatelj Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH Edin Mušić ,i koju treba objaviti u Sl.novinama FBiH za što je zadužena gđa.Vesna Švancer dopredsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH, koja će poslove oko verifikacije članova radne skupine odraditi u suradnji s Predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u skorije vrijeme, a sve sukladno Poslovniku o radu Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH.

2.Međuresorna radna skupina će poduzeti sve potrebite radnje u svezi informacija dokle se je došlo u svezi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti osobnih podataka u BiH,a koje izmjene je pokrenulo Federalno ministarstvo za pitanja Branitelja i invalida Domovinskog rata u FBiH, a koje izmjene su preduvjet za izradu Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga u FBiH i registar korisnika prava iz rata,te će se članovi ove radne skupine aktivno uključiti u navedene izmjene tog zakona.

3.Nalaže se svim članovima međuresorne radne skupine da se u klubovima svojih zastupnika u oba doma Parlamenta FBiH te u radnim tijelima svojih ministarstva do idućeg sastanka međuresorne radne skupine usuglase oko prijedloga članova radne skupine ispred Savjeta/Vijeća Branitelja u svezi izmjene i dopune postojećeg Pravilnika o izradi jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga i registra korisnika prava koji je 2009 godine izradilo Federalno ministarstvo za pitanja Branitelja i invalida Domovinskog rata,i da se taj Pravilnik preformulira uz dopune i korekcije članova radne skupine Savjeta/Vijeća Branitelja u Zakon o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga FBiH i registar korisnika prava.

4.Članovi radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja predlažu organiziranje zajedničkog sastanka u organizaciji federalnog ministarstva Branitelja najkasnije za tjedan dana od dana održavanja ovog sastanka na kojemu bi trebali biti svi predstavnici Braniteljskih udruga s područja FBiH kao i članovi savjeta Branitelja u FBiH u kompletnom sastavu iz obje vojne komponente a na kojem sastanku bi se raspravljalo oko formiranja jedne jedinstvene Braniteljske udruge od posebnog društvenog značaja u FBiH kao i izrada Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i registar korisnika prava,kako bi se brže došlo do ciljeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

5.Idući sastanak međuresorne radne skupine biti će najkasnije za 15/petnaest dana od dana održavanja ovog sastanka također u Parlamentu FBiH u Sarajevu a sve sukladno ugovorenim obvezama svih članova međuresorne radne skupine.

Na kraju sastanka medijima se obratio Vlado Marušić, ispred Savjeta/Vijeća Branitelja

“Ova grupa je formirana isključivo da bi Rezolucija branitelja, u kojoj su sadržani svi naši zahtjevi, bila usvojena u oba doma Parlamenta. Naši su zahtjevi pravo na braniteljski dodatak, izrada registra pripadnika oružanih snaga, odvajanja borbenog i neborbenog sektora, izrada spiska korisnika braniteljskih prava kojih je u FBiH 140.000 te formiranje jedinstvene braniteljske udruge na području FBiH”.

On je kazao da su osnova izrada Zakona o jedinstvenom registru, odvajanje borbenog od neborbenog sektora i kreiranje spiska korisnika prava koji će “odvojiti kruške i jabuke”.

“Tada će istinski branitelji dobiti svoja zaslužena prava koja su vladajuće garniture ukinule. Branitelji su od kraja rata napušteni, razočarani, djeca im nemaju šta jesti, a neki su izvršili samoubojstvo. Došlo je vrijeme da se ispravi diskriminacija koja traje 25 godina”, rekao je Marušić.

On je rekao da Federacija izdvaja sredstva za 140.000 ljudi, od kojih mnogi nisu bili borci te da sve košta 320.000.000 KM.

“Mi smatramo da je to dovoljan iznos da se u njega uključi i dodatak, a to će se postići odvajanjem neborbenog sektora. Ne trebaju se ljutiti uhljebi koji su upali u ta prava, a nisu ih zaslužili. Mi opravdano očekujemo da će se relaksirati 200.000.000 KM za branitelje bez ikakvih prava. Prema tome, nema novih opterećenja nego preraspodjela postojećih sredstava”, kazao je Marušić.

SirokiBrijeg.info