O slučaju “navodnog premlaćivanja“ maloljetnog Mile Solde oglasila se prije dva dana i udruga specijalne policije HR H-B, a od slučaja tog kako oni kažu “navodnog premlaćivanja“ prošlo je već 47 dana (a ovaj tekst pišem 04.12.2016 godine) koji u svom tekstu navode slijedeće:

„Većina članova naše udruge smo roditelji i podržavamo obitelj maloljetnog Mile Solde, ali isto tako podržavamo i roditelje druge djece koja se pokušavaju unaprijed osuditi i stavit na stup srama. Priče su u tolikoj mjeri maštovite da čak i javnost počinje sumnjati u cijeli slučaj i posve ignorirati činjenice. A činjenice ne idu u prilog raznim mešetarima, političkim i interesnim koji preko nesretnog slučaja mladića žele ispuniti svoje propale ambicije ili pak prikriti svoju vlastitu nesposobnost. Traži se glava koja bi trebala biti kompenzacija za “navodno premlaćivanje“ maloljetnog dječaka. Članovi udruge specijalne policije žele izraziti svoju razočaranost pokušajem da se ospori prije svega rad institucija sustava, ponajprije naše policije, za čiji neovisan i nepristran rad smo se i mi borili u Domovinskom ratu. Stoga puna potpora radu policijskih i pravosudnih institucija da se do kraja otkrije istina “navodi se u istom priopćenju.

Kao i uvijek do sada u milion istih ili sličnih slučajeva nema potpisnika tog teksta koji piše u ime udruge specijalne policije HR H-B, za razliku od mene dolje potpisanog Vlade Marušića predsjednika Udruge Zaboravljeni Branitelji ŽZH, Drage Grbavca Predsjednika UZB/Borci BiH, ili bilo kojeg našeg predstavnika koji se uvijek potpisujemo svojim punim imenom i prezimenom, pa i ovaj put, ostavljamo svoje brojeve mobitela, javno se pokazujemo na skupovima bilo gdje i bilo kad u FBiH, javno iskazujemo svoje stavove u radio ili TV emisijama, pozivamo predstavnike bilo koje udruge proistekle iz Domovinskog rata pa i Specijalnu policiju HR H-B, te predstavnike aktualne političke vlasti u BiH i FBiH na javno sučeljavanje o temi maloljetnog Solde ili bilo kojoj drugoj temi, no na našu žalost a izgleda na njihovu sreću oni se s nama javno nisu sučelili nikada. Odmah da naglasimo kako se nismo našli prozvani priopćenjem te udruge specijalne policije ali smo dužni kao udruga koja ima kredibilitet, članove koji su ranjeni, ozlijeđeni, oboljeli, zatočeni, pa čak i pripadnike specijalne policije izraziti svoje neslaganje s navedenim priopćenjem jer je isto:

-Zakašnjelo,
-providno,
-Perfidno,
-tendenciozno
-smiješno,
-nezakonito,

A za sve te navode imamo pojašnjenje. Dok je cijela javnost bila zgrožena ponajprije fotografijama „navodno pretučenog Solde, dok su roditelji maloljetnog Mile Solde danima i noćima sami lutali po bespućima rada policijskih i pravosudnih organa u potrazi za istinom svi su šutjeli, počevši od svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Š.Brijega i ŽZH, svi važniji politički subjekti grada Š.Brijega i ŽZH (HDZ BiH poglavito), cjelokupna javnost, pa i sudionici tog rođendana(oko 70 sudionika), roditelji tih sudionika, pa čak i ja dolje potpisani Vlado Marušić Predsjednik Udruge ZB ŽZH jer se nisam ranije umiješao u ovaj slučaj već onda kada je naša udruga iz Ljubuškog pokrenula inicijativu za rješavanje istine u svezi ovog slučaja jer je Serafin Soldo otac maloljetnog Mile član UO naše Podružnice u Š.Brijegu, a naša udruga bi se svejedno umiješala u bilo koji slučaj jer naša borba nije samo borba za prava naših članova već i borba za istinu ma koga se i gdje ona ticala.

Stoga je ovo priopćenje udruge specijalne policije jako zakašnjelo jer nije dano na vrijeme a da je i dano vjerojatno bi bilo isto a možda još providnije, perfidnije, smješnije, tendencioznije i nezakonitije. Providnost tog priopćenja se poglavito ogleda u konstataciji“navodnog premlaćivanja “jer upravo sve činjenice i dokazi kojima raspolažu roditelji maloljetnog Mile Solde, policija, tužiteljstvo te javnost putem medija govore u prilog činjenica kako je maloljetnik brutalno pretučen i to ne samo od jednog sudionika rođendana već njih više.

Perfidnost navedenog priopćenja se ogleda u činjenici kako predstavnik specijalne policije koji je pisao ovo priopćenje želi nekog x mana diskreditirati na način kojim ga proziva ili ih proziva kako preko „nesretnog slučaja mladića žele ispuniti svoje propale ambicije ili pak prikriti svoju vlastitu nesposobnost“. Ukoliko je pisac ovog priopćenja mislio na mene ili nekog predstavnika naše udruge ovaj ću mu put u svoje ime odgovoriti ali neka se ne naljute naši drugi predstavnici udruge:

„Što se mene tiče nikakve ambicije (političke, gospodarske, javne ili kulturne) me ne zanimaju ukoliko je u pitanju razotkrivanje istine jer sam ja u smislu istine često ostajao usamljen u životu pa neka ću i sada. Nikada se nisam mogao pomiriti s činjenicom da u moj Široki Brijeg 1998 godine dolazi ćirilica na osobnim dokumentima zbog čega sam napustio PU Široki Brijeg i time materijalno ugrozio svoju obitelj za razliku od većine članova udruge specijalne policije HR H-B koji su štitili i tada i danas dolazak te ćirilice u Š.Brijeg a štite je i danas uz pomoć političkih predstavnika grada Š.Brijega i ŽZH. Nikada se nisam mogao pomiriti s činjenicom da netko nekoga izudara u tolikoj mjeri a ja okrećem glavu jer nije mene što se događa i dan danas.

Nikada se nisam mogao pomiriti s činjenicom da se ljudima isključuje struja,telefon,voda,da im se blokiraju i najminimalnija primanja na bankama,da im se u ovrhama oduzimaju stvari iz kuća,a nitko u tim kućama ne radi. Da se šuti na činjenice odlazaka naših mladih sa obiteljima u inozemstvo a za njihov odlazak je kriva aktualna politička vlast u Hrvata u BiH i to imenom i prezimenom HDZ BiH. Nikada nisam mogao i neću šutjeti na činjenice šutnje svih drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata pa i specijalne policije HR H-B kako postoje branitelji koji nemaju nikakvih prava po osnovu sudjelovanja u svetom Domovinskom ratu,blokiraju sami bez ičije pomoći granične prijelaze u BiH,državne i federalne institucije pa čak i županijske,dok svi drugi svi šute,daju razno-razna priopćenja po portalima protiv udruge ZB i njihovih predstavnika a pritom se ne potpisuju već koriste pseudonime,blate i crne sva nastojanja i pokušaje razotkrivanja istine.

A zašto to konačno rade? Svi znaju odreda kako u toj HR H-B , FBiH,pa i BiH postoje određene interesne skupine. A te interesne skupine čine nekoliko predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su uz to i doživotni predstavnici tih udruga,imaju osigurane besplatne urede,mjesečnu naknadu od općina i županija u mjesečnom iznosu od 800,00 do 2.200,00 KM,imaju sve beneficije ovog svijete za razliku od nas običnih smrtnika, uz put su i predsjednici mjesnih zajednica, članovi su po nekoliko upravnih odbora javnih poduzeća, i za sve te odbore su također plaćeni, usko i interesno su povezani s predstavnicima policije, tužiteljstva, suda, gospodarstvenika i svatko svakome nešto duguje i svatko sa svakim počesto druguje po Blidinju, moru, Zagrebu i na onoj strani Neretve na koju su u Domovinskom ratu tako zdušno bacali granate i trošili svoje streljivo. U tom tzv “prijateljstvu“ izgubili su svoj razum a doduše nikada ga nisu ni imali. Zaboravili su na moral, istinitost i pravednost jer u tim krugovima ti pojmovi su davno izgubljena stvar.

Zbog svih tih razloga udruga specijalne policije,(opet ne svi jer osobno poznajem neke pripadnike te policije iz rata na ovamo)preko svog predstavnika koji je napisao ovo priopćenje ne želi staviti na „stup srama“ svu drugu djecu i roditelje koji su na ovaj ili ona način uključeni u rođendan na kojemu se dogodilo „navodno premlaćivanje“ maloljetnog Mile Solde, ne žele ne daj Bože kriviti predstavnike policije i pravosudnih institucija jer ih kako kažu treba pustiti da rade svoj posao jer za neovisan i nepristran rad tih institucija su se borili i sami u Domovinskom ratu.

Sada ispada da se ja dolje potpisani Vlado Marušić i predstavnici naše udruge iz cijele ŽZH, Mili Marušić urednik portala SirokiBrijeg.info, Daniel Ivanković urednik portala Dnevno,ba, novinari Nove TV, Naše TV, urednik portala Ljubuški.info, novinari Slobodne Dalmacije, konačno roditelji maloljetnog Mile Solde, Serafin i Ana, potpisnici punim imenom i prezimenom na portalima, novinarka Martina Mlinarević Sopta, Igor Slišković, s facebook stranice „istina za Solde“, mnogi drugi dobronamjerni ljudi iz Hercegovine i cijelog svijeta ne borimo za neovisnost i nepristran rad policije i pravosudnih organa.

Ovo više nije smiješno već postaje zabrinjavajuće i opasno. Ovo je već postalo nezakonito i u tom smislu predstavnik udruge specijalne policije HR H-B koji je pisao ovo priopćenje je izgubio kompas u moru nezakonitosti kojima se poslužio u ovom priopćenju i sve što je rekao lako je dokazivo na sudu,a tko je on u ovom trenutku je potpuno irelevantno. Relevantni su potpisi i priopćenja koje pišu i potpisuju časni ljudi. A tko je častan prosuditi će čitatelji a mislim kako su već prosudili.

Na kraju dužan sam se osvrnuti i na jedan komentar objavljen na Ljubuškom info koji ide ispod teksta pripadnika specijalne policije HR H-B koji kaže: “A što se tiče tog Marušića to je jako iskompleksiran tip koji je opasan za okolinu“. Da bi netko bio opasan za okolinu potrebito je to utvrditi u redovnom postupku koji provode nadležne institucije i to sve potkrijepiti medicinskom i drugom dokumentacijom te mu pri tome treba oduzeti procesnu i poslovnu sposobnost. Meni hvala Bogu ni jedna ta sposobnost još nije oduzeta ali da malo relaksiram tog potpisnika komentara mogu mu poručiti kako ga rado pozivam bilo kada i bilo gdje na kavu ili neko drugo piće pa neka mi to kaže u lice. A ako mu je neugodno samom doći neka povede sa sobom petoricu ili šestoricu prijatelja kako je to već postao običaj u Hercegovini i Širokom Brijegu,a ja neću nišaniti i Bogu ću se moliti da ih mogu promašiti, kako to lijepo pjeva Jura Stublić u pjesmi “E moj druže Beogradski“.

Vlado Marušić