Odbili zahtjeve roditelja HNŽ-a da se djeca u potpunosti vratite u školske klupe, oni najavljuju i izlazak na ulicu

Samo tri dana nakon početka nastave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, roditelji okupljeni oko udruženja ‘Naša djeca 2014’ ponovo negoduju.

Cilj im je djecu u potpunosti vratiti u školske klupe, bez nepotrebne samoizolacije za zdrave učenike i bez online nastave. Još prošlog tjedna uputili su šest zahtjeva resornim ministarstvima. Danas nisu naišli na jezik razumijevanja, piše N1.

Niti jedan od šest zahtjeva udruženja “Naša djeca 2014” iz Mostara nije odobren na sastanku sa zdravstvenim stručnjacima. Prvi i najvažniji zahtjev je bio za promjenu odluke o samoizolaciji učenika, odnosno iz udruženja traže da u slučaju zaraženog učenika u izolaciju ne šalje cijelo odjeljenje.

Na pitanje jesu li ti zahtjevi mogući i s obzirom na to da je epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršana ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo i član kriznoga stožera dr. Nermin Avdić za naš portal kazao je:

”Situacija se pogoršava iz dana u dan i moje mišljenje je da je to zbog nepoštivanja mjera, odnosno zbog nesprovođenja mjera. Kada se opća situacija pogorša logično je da će se to odraziti i na škole. Ja sam im danas obrazložio mjere i preporuke koje smo mi dali kako da se škole organiziraju. Mi kao Zavod za javno zdravstvo i Krizni stožer Ministarstva zdravstva možemo dati preporuke, a Ministarstvo prosvjete onda te preporuke, te čak svaka škola, svaka općina trenutnoj situaciji će prilagoditi, malo povećati ili smanjiti, ali bazično se držati tih preporuka”.

Također, na pitanje je li moguće ispuniti ovaj zahtjev koji su roditelji tražili da u slučaju zaraze jednog djeteta ne ide cijeli razred u izolaciju odgovorio je:

“To definitivno ne može i to sam im danas jasno i rekao. Onda bi u tome slučaju jedno dijete koje je pozitivno prenijelo drugome djetetu, pa bi onda poslali drugih dvoje pozitivnih i na kraju bi se na taj način sva djeca inficirala, odnosno oboljela u tom razredu. Da bi to spriječili ovo je najbolje, dakle dva tjedna izolacije i onda vraćamo nakon dva tjedna tu grupu kao potpuno zdravu grupu dalje na nastavu”.

Da je djeci mjesto u školama, mišljenje dijele i prosvjetni radnici. Kažu – odluke nadležnih nemaju smisla ni logike.

”Sve ćemo napraviti da se škole u potpunosti vrate u učionice. Naša su razmišljanja i bit će preporuke da se djeca ne dijele, nego da idemo kao i u Hrvatskoj i drugim županijama. Mjere ne mogu biti iste za učenike srednjih škola, a posebno za učenike u razrednoj nastavi. Tako da tu postoji dosta nelogičnosti i ja se nadam da će današnji sastanak polučiti neke rezultate i da ćemo mi normalno prihvatiti mjere. Djeca su pod maskom i na distanci, a nakon nastave ulaze u autobus kojim se vozi 30 učenika bez maske i bez ičega. Nakon nastave njih je 20 zagrljeno, igraju nogomet zajedno, iz jedne škole idu u produženi boravak s djecom iz druge škole te onda ne znam imaju li smisla ovakve mjere koje su donijeli za djecu u školi” naglasio je Slavko Lauš, predsjednik sindikata osnovnih škola HNŽ-a.

Pogled.ba