FOTO: Mili Marušić

U petak 11. siječnja održana je četvrta redovita sjednica Skupštine ŽZH, koju je sazvao predsjednik Skupštine Ivan Jelčić. Na ovoj sjednici Skupština je dobila troje novih zastupnika, kojima su uručeni zamjenski mandati, a također izabrala je troje izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Na početku sjednice Jelčić se ispričao svim pripadnicima medija jer im nije bio upućen poziv za praćenje posljednje treće redovite sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o proračunu ŽZH. Istaknuo je kako se radilo o “nenamjernoj ljudskoj pogrešci i propustu, ali da se takve stvari više neće sigurno događati.”

amjenski mandati novim zastupnicima u skupštini ŽZH, Ivi Sesaru, Ružici Galić i Stipi Vlašiću, koji će na zastupničkim mjestima zamijeniti novog/starog predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića, ministra financija i dopredsjednika Vlade ŽZH Tonija Kraljevića, te ministricu obrazovanja i znanosti Ružicu Mikulić, uručeni su na početku sjednice. Svih troje zastupnika dolaze iz vladajuće stranke HDZ BiH.

Imenovani zastupnici su bili prvi sljedeći po preferencijalnim glasovima na izbornoj listi HDZ-a BiH i HKDU-a, pa su im mjesta u Skupštini pripala po automatizmu. Po prijemu mandata, novih troje zastupnika u Skupštini ŽZH je svečano prisegnulo.

Tomislav Mandić, Zdravko Bešlić i Marija Iličić odlaze u Dom naroda FBiH

Nakon toga zastupnici u Skupštini ŽZH pristupili su tajnom glasovanju u izboru izaslanika u Dom naroda FBiH ispre ove Županije. Nakon prebrojavanja glasova zastupnika u Skupštini ŽZH, ustanovljeno je kako su ispred ove Županije u Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH imenovani Tomislav Mandić iz Širokog Brijega, Zdravko Bešlić iz Posušja te Marija Iličić iz Gruda.

Mandićeva i Bešlićeva kandidacijska lista dobile su po 7 glasova, dok je kandidacijska lista Marije Iličić dobila 6 glasova.

Kandidacijsku listu za Dom naroda FBiH uputio je zastupnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, a njegova lista je dobila samo jedan glas od zastupnika.

Bešlić i Mandić su i u proteklom mandatu bili izaslanici u Domu naroda, dok je Iličić nova izaslanica.

Niti jedan od dvojca Tomislav Mandić i Zdravko Bešlić nije bio raspoložen za izjave za medije, pri čemu je zastupnik Bešlić istaknuo kako je prehlađen, dok zastupnik Mandić nije dao konkretno objašnjenje, piše portal Jabuka.tv.

Ali zato je izjavu dala njihova mlađa kolegica Marija Iličić, koja će nakon što je izabrana u županijsku Skupštinu, ostatak mandata provesti kao izaslanica u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zahvaljujem se svim svojim kolegicama i kolegama u Skupštini na ukazanom povjerenju za izaslanicu u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nastojat ću koliko god to bude u mojoj mogućnosti, predstavljati i zastupati interese Hrvata u BiH. Još jednom hvala svima na povjerenju, kazala je u kratkoj izjavi za medije Iličić.

Po izboru izaslanika u Dom naroda, zastupnici u Skupštini ŽZH su dopunili odluke o osnivanju i formiranju skupštinskih povjerenstava i odbora, i to Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo Skupštine ŽZH, Odbora za Obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje Skupštine ŽZH, Odbora za Prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo Skupštine ŽZH, Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova Skupštine ŽZH, Odbora za ekonomsku financijsku politiku i proračun Skupštine ŽZH. Odluke su se morale dopuniti izmijeniti kako je došlo do promjena u zastupničkim klupama.

Po završetku sjednice izjavu za medije dao je i predsjednik Skupštine ŽZH, Ivan Jelčić koji se osvrnuo na izbor troje izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Odluka SIP-a bila je takva da biramo tri člana iz reda hrvatskog naroda. Dvojica izaslanika su vam već od ranije poznati, Zdravko Bešlić i Tomislav Mandić. Novost je novoizabrana zastupnica Marija Iličić iz Gruda. Mlada je, želimo joj sreću i dobila je podršku ove Skupštine i nadamo se kako će svi oni kvalitetno obavljati svoju dužnost, rekao je Jelčić.

Jelčić se osvrnuo na konstataciju kako se u kuloarima pričalo kako se iz ove Županije možda i neće slati izlaslanici u Dom naroda FBiH.

Mi se unutar Skupštine trudimo biti koopeartivni, i ovo je već 4. sjednica u nešto malo više od mjesec i pol dana. Mi smo dobili odluku i naputak Središnjeg izbornog povjerenstva i postupili smo prema njemu. Tako da radimo ono što se od nas očekuje, zaključio je Jelčić.

Jurišić uputio pitanja ministrima Borasu i Sesaru.

Za kraj sjednice ostavljena su zastupnička pitanja i primjedbe.

Za riječ se javilo troje zastupnika. Prvi od njih Dobroslav Bukmir (HDZ 1990) izrazio je zadovoljstvo što su mediji došli na ovu sjednicu, te izrazio nadu da će biti i na svakoj sljedećoj. Potom se za riječ javio zastupnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić koji je uputio pitanje ministru unutarnjih poslova Zdravku Borasu oko nepravednih plaćanja kazni za vozače prilikom neisteka registracije na vozilima. Boras je rekao kako će se očitovati pismenim putem kada dobije pismeni upit od zastupnika Jurišića.

Jurišić je imao i primjedbu i na jedan natječaj u Ministarstvu gospodarstva gdje se zapošljava jedan novi djelatnik, a proračunu stoji kako se neće povećavati naknade za plaće u tom ministarstvu. Ali nije bilo ministra gospodarstva Darija Sesara da mu odgovori.

VIDEO: Zvonko Jurišić prozvao Renatu za pljačku naroda

Za kraj se javila zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. AS) koja je pitala vladajuće gdje se može informirati o napretku postignutom prilikom realizacije Strategije za razvoj ŽZH od 2014. do 2019.

Na sjednici je bio prisutan 21 zastupnik, a dvojica zastupnika HRS-a su se ispričali prije sjednice kako neće moći doći zbog opravdanih razloga.

Jabuka.tv