U razdoblju od 15. studenog ove godine do 15. travnja iduće godine na teritoriju Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl. glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usuglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

-Pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm)

-Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume s ekserima.

U zimskom razdoblju, niske temperature i česte i obilne padaline izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi, prenosi N1.

Zbog snijega ili poledice sustavi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Stoga je neophodno adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za nadolazeću zimu.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

-40 KM za vozača po članku 238. st. 1. točka 38.

-500 KM za poduzeća ili drugo pravno lice po članku 234. stavak 1. točka 22.

-500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članku 234. Stavak 2. točka 22.

SirokiBrijeg.info