Nevjerojatne stvari se događaju u Ministarstvu unutarnjih poslova ZHŽ. Dok još uvijek Tužiteljstvo ZHŽ “intenzivno” traži nepoznatog policajca koji je krivotvorio potpis pokojnog Vjekoslava Šimunovića, pojavio se novi krivotvoritelj koji je krivotvorio potpis načelnika PU Grude Mire Pejića, te sam sebi napisao godišnje ocjene. Isti nije bio prebahat, pa je tako sam sebe ocijenio s prosječnom ocjenom vrlodobar – 4, piše portal Ljubuski.net.

Da pojasnimo, sukladno Zakonu o policijskim službenicima, policajci se, za svoje rezultate rada, na kraju svake godine, od strane izravno nadređenih, ocjenjuju ocjenama od 1 do 5, a kako bi napredovali u službi moraju imati minimalno ocjenu dobar 3. Jednom policijskom službeniku u PU Grude se nije dalo čekati izravno nadređenog pa je fino sam sebe ispitao i ocijenio. Naravno, takav način ocjenjivanja je suprotan Zakonu o policijskim službenicima ZHŽ, a ta ocjena je bila presudna da taj policajac 2015. godine nezakonito dobije čin višeg inspektora, koji mu je u svibnju 2019. godine komesar Milan Galić, zahvaljujući sudskoj presudi, oduzeo, kao i još šestorici policijskih službenika u MUP-u ZHŽ.

Presuda Županijskog suda

Podsjetimo, temeljem spomenute sudske presude iz 2017. godine, Županijski sud u Širokom Brijegu je, između ostalog, naložio da se po poništenju krivotvorenih akata, izvrši ponovni izbor među prijavljenim kandidatima. Komesar Galić je oformio Povjerenstvo za promicanje (treće Povjerenstvo od dana pravomoćnosti presude), u sastavu Ilija Lasić, Mario Vegar i Ivan Brkić, te je procedura krenula iz početka. Ilija Lasić i Ivan Brkić su javnosti poznati po katastrofalnom osiguranju nogometne utakmice Široki-Sarajevo kada je poginuo navijač Vedran Puljić i više osoba je ranjeno. Lasić je tada bio Načelnik PU Široki, a Brkić šef krima PU Široki. Zapovjednik specijalne Vegar, osim pucnjave u birtiji, nema većih repova iza sebe.

Prednost spornim kandidatima

Povjerenstvo je, izmijenivši blago kriterije, prednost opet dalo Zoranu Soldi za mjesto Zapovjednika PP Grude, Milenku Mariću za mjesto Zapovjednika PP Ljubuški, Stanislavu Nižiću za mjesto Zamjenika načelnika Sektora krim. policije MUP-a ZHŽ, Igoru Mariću za mjesto šefa Odsjeka za borbu protiv gospodarskog kriminala, Ivici Pavkoviću za mjesto načelnika PU Posušje, Ivici Čuljku za mjesto Načelnika PU Ljubuški, dok je za Perom Kožulom ‘raspisana potraga.’

Nestao Pero Kožul

Naime, isti je bio jedini kandidat za Načelnika PU Široki Brijeg, te je bio na listi prihvaćenih kandidata, no, tijekom procedure, njegovo ime je jednostavno nestalo, bez ikakvog obrazloženja Povjerenstva za promicanje. Zanimljivo je i kako je Pero Kožul konkurirao za mjesto Načelnika PU Široki Brijeg, a u Povjerenstvu mu je trenutni Načelnik PU Široki Brijeg Ivan Brkić. No, komesar Milan Galić u tomu nije vidio ništa sporno.

Nestali dokumenti iz dosjea

Kako se doznaje iz izvora bliskih MUP-u ZHŽ, u samoj proceduri pojedinim kandidatima je nestala dokumentacija iz službenih dosjea, kako bi se progurali podobni policajci, ali Povjerenstvo na to nije obraćalo pozornost. Jednostavno su dali prednost kandidatima zbog kojih je krivotvoren potpis pokojnog Vjekoslava Šimunovića. Postavlja se pitanje, ako je 2015. godine izbor bio regularan, zašto se onda potpis krivotvorio?

Hoće li Policijski odbor podržati nezakonitosti?!

Vruć krompir dat je u ruke mladoj uzdanici MUP-a ZHŽ Dragi Tomiću, predsjedniku Policijskog odbora, koji će zajedno s ostalim članovima ubrzo odlučivati o spomenutim neregularnostima u ponovljenom natječaju.

Ljubuski.net