”Do okončanja kriminalističkog istraživanja ne možemo se izjašnjavati je li isti tjelesne ozljede zadobio nesretnim slučajem ili je ‘premlaćen’, kao što to vi tvrdite”, navodi se u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke na upit portala Bljesak.info o informacijama stradavanja dječaka u Širokom Brijegu nakon rođendanske zabave.

Naime, dječak M.S. (17) pronađen je s teškim ozljedama glave na igralištu u Širokom Brijegu zbog čega je danima ležao u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar iz koje nam je samo šturo rečeno kako su ”mladiću M.S. ( 1999.) koji je primljen na Kliniku za kirurške bolesti SKB Mostar 9. listopada ustanovljene teške tjelesne ozljede”.

Istraživanje nije završeno

”Otpušten je na kućno liječenje 14. listopada 2016. godine”, navodi kratko SKB Mostar.

Cijeli slučaj obavijen je velom tajne, a javnost je počela sumnjati u zataškavanje ovog događaja te da se radi o utjecaju nekih moćnika na policiju i pravosuđe. No, i policija i tužiteljstvo navode kako još ništa nije gotovo.

”Kriminalističko istraživanje predmetnog događaja nije završeno. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je maloljetnik s područja Širokog Brijega u noći s 8. na 9. listopada zadobio tjelesne ozljede”, navodi se u odgovoru županijskog MUP-a zaBljesak.info, a slično nam je odgovorilo i županijsko tužiteljstvo.

”Istraga u ovom predmetu nije okončana jer se poduzimaju i druge istražne radnje u cilju rasvjetljivanjai dokumentiranja navedenog djela”, rečeno nam je iz Županijskog Tužiteljstva ZHŽ-a.

Saslušani svjedoci

Navode kako je postupajući dežurni tužitelj je od strane PU Široki Brijeg u večeri s 8. na 9. listopada 2016. u 3:10 sati obaviješten o događaju u kojem je maloljetni M.S. iz Širokog Brijega zadobio tjelesne ozljede u predjelu glave radi čega je prebačen na CUM Kliničke bolnice Mostar radi pružanja liječničke pomoći.

”Nakon toga je dežurni tužitelj naložio koje istražne radnje je potrebno odmah poduzeti, odnosno da se odmah izvrši očevid i da se o istome sačini zapisnik da se sačini fotodokumentacija lica mjesta te da se saslušaju svjedoci koji bilo što znaju o navedenom događaju”, navodi se u odgovoru Borislava Čuljka, zamjenika glavnog tužitelja.

Tužiteljstvo navodi kako su nakon toga ovlaštene osobe PU Široki Brijeg u cilju razjašnjenja i dokumentiranja događaja saslušali veći broj svjedoka, a vezano za navedeni događaj ”s time da i dalje provode istražne radnje u cilju rasvjetljivanja i dokumentiranja ovog događaja”.

Policija kaže kako ”nitko nije priveden ali je u službene prostorije PU Široki Brijeg pozvano više od dvadeset osoba”.

Kako je analiza procurila u javnost?

”Sve pozvane osobe su se uredno odazvale na upućeni poziv te su od njih uzeti iskazi. Identitete osoba od kojih smo uzeli iskaze ne možemo priopćiti, budući da bi to predstavljalo kršenje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka”, navodi se iz županijskog MUP-a.

I iz policije i iz Tužiteljstva nam je potvrđeno kako je izvršena analiza krvi maloljetnika. Iako su pojedini mediji objavili rezultate te analize, nama, pozivajući se na zakonske odredbe, nisu te podatke naveli.

”Izvršena je analiza krvi maloljetnika koji je zadobio tjelesne ozljede. Rezultate analize ne možemo objaviti jer bi to predstavljalo kršenje pozitivnih zakonskih odredbi”, rekao je MUP.

Tužiteljstvo je potvrdilo isto.

”Analiza uzoraka krvi ozlijeđenog je sačinjena ali zbog toga što se radi o maloljetnoj osobi i zbog zaštite interesa maloljetne osobe nismo vam u mogućnosti dati rezultate provedenog vještačenja alkoholu”, navodi županijsko tužiteljstvo iako je Večernji list objavio da je pretučeni dječak imao 1,75 promila alkohola u krvi. Tko je Večernjem listu dao podatke i prekršio zakon, nismo saznali.

Kamera nema, bijega nema

Na upit da prokomentiraju navode javnosti da na igralištu postoje kamere, i policija i tužiteljstvo kažu kako na igralištu na kojem je maloljetnik zadobio tjelesne ozljede nema nadzornih kamera.

”Provjerama je utvrđeno da na mjestu događaja nema instaliranih nadzornih kamera pa prema tome snimke nadzornih kamera nisu mogle biti izuzete i pregledane”, rekli su iz Tužiteljstva.

Demantirali su navode da su neki akteri ovog događaja pobjegli preko granice. Policija je potvrdila kako ”nadležno tijelo nikome nije izreklo zaštitnu mjeru zabrane napuštanja države”, a Tužiteljstvo kako ”nema saznanja da bi bilo koja osoba koja je nazočila ovom događaju pobjegla iz BiH”.

Pitali smo i za pritužbe da se prijetilo nekim kolegama novinarima ili im se sugeriralo da ne istražuju priču. Tužiteljstvo je odgovorilo kako ”nije upoznato s bilo kakvim prijetnjama novinarima koji se zanimaju za ovaj slučaj”, a policija navela kako ”nije zaprimila nijednu prijavu o prijetnjama novinarima koji se zanimaju za ovaj slučaj kao niti prijavu o prijetnjama bilo kojim drugim osobama”.

Ne postoje prijetnje novinarima

”Ne znamo ni za kakve prijetnje, pa navodne prijetnje ne možemo ni komentirati”, naveli su iz policije.

No, roditelji dječaka i javnost nisu zadovolji jer je nad ovim slučajem mjesec dana nadvijen plašt šutnje. Majka je uputila pismo javnosti u kojem traži da joj se pomogne doći do istine. Kaže kako se, iako je prošlo mjesec dana, od obitelji skriva istina.

”Bezbroj je teorija, bezbroj scenarija, toliki se teret stavio na pleća naše obitelji da se svakim danom pitamo u kakvom to mi svijetu živimo? Kako je moguće da incident na jednoj srednjoškolskoj zabavi postaje toliki misterij da prerasta u brojne teorije zavjere? Moju obitelj i mene ne zanima ništa, nego istina! Ne zanima nas nikakva odšteta, ne želimo upirati ni u koga prstom i dovoditi na stup srama, ne želimo da se ikoga proziva, zanima nas samo istina”, navela je majka u pismu koje je uputila i strankama moleći i da svojim djelovanjem potaknu istražne i pravosudne institucije u Širokom Brijegu ”da rade svoj posao časno, iskreno i istinoljubivo”.

Bljesak.info