Nove mjere u Hrvatskoj na snazi od subote, 12. prosinca, a tiču se isključivo trgovačkih centara

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 4520 novih slučajeva zaraze, kazano je na presici. Testirano je 12596 osoba. Preminulo je 69 osoba.

“Ove tjedne brojke su nam u zadnjih tjedan dana porasle za 3,7 posto. U ovom tjednu je manje nego prijašnjih tjedana. Incidencija nam je i dalje visoka. Trenutno je 582, 1 sedmodnevna incidencija. Nalazimo se na 26. mjestu u EU. Višu ima i dalje samo Luksemburg”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Plan za daljnje uvođenje mjera

“Razgovarali smo generalno o kriterijima o pojačavanju ili smanjenju mjera. Mi ćemo 21. ćemo razmatrati mjere. Ako nam se dogodi pogoršanje onda ćemo reagirati. Postoji mogućnost još smanjenja okupljanja. Naravno da razmišljamo u tom smjeru, da ćemo te gospodarske i društvene aktivnosti ćemo smanjivati. Mi kada uočimo neku situaciju da se neke mjere postrože naravno da ćemo raditi o tome”, kazao je Capak.

“Mi smo pripremili odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju trgovina koja će vjerojatno vrijediti od 12. prosinca do 10. siječnja. Razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju grupacije prema neto površini. Ukupna površina trgovina umanjena za skladišne prostorije i druge prostorije. Broj kupaca koji će moći biti ograničit će se da u prodavaonicama koje imaju 10 kvadrata može biti samo jedan kupac. One do 100 kvadrata, najveći dopušteni broj kupaca određuje se da za svakog kupca mora biti 10 kvadrata, u onima do 200 četvornih metara, za svakoga mora biti osigurano 12 četvornih metara. One do 2000, moraju osigurati 16 kvadrata za kupca, a one ostale da sa svakog kupca mora biti 20 kvadrata. Za trgovačke centre će se odrediti da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 16 četvornih metara. Morat će se staviti obavijest koliko kupaca može biti”, kazao je Davor Božinović.

“Sve prodavaonice su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca obvezne poduzeti dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenih. Za trgovine s više od 2000 kvadrata uvode se nove mjere koje uključuju organizirani prijevoz broja kupaca i uvođenje redara koji će spriječiti ulazak prevelikog broja kupaca, obaveza je uklanjanja ili onemogućavanja sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, uklanjanje ili onemogućavanja aparata za zabavu”, dodao je.

Na pitanje je li 21. prosinca kasno da se razmatraju mjere, Capak je rekao da oni i inače razmatraju mjere, te dodao da će 21. prosinca donijeti nove odluke. “Mi se nadamo da će situacija biti povoljnija i da ćemo opuštenije dočekati Božić”, kazao je.

Božinović je dodao da oni planiraju da trgovački centri i trgovine budu otvoreni do 10. siječnja. “Mi predviđamo da će raditi ali ne možemo i nitko ne može reći hoće li doći do nekoga poboljšanja i pogoršanja. Prema sadašnjim procjenama donijeli smo ovu odluku”, kazao je Božinović.

SirokiBrijeg.info