Do kraja veljače 2020. godine trebalo bi pored svakog imena u javnom objavljenom Jedinstvenom registru branitelja da stoji podatak tko je bio na prvoj borbenoj liniji, a tko u logistici. To je za Faktor rekao Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Kaže kako je bilo branitelja koji su se bunili protiv javne objave podataka.

Imali smo zahtjeva da se podaci ne objavljuju

-U objavljenom registru će se uz imena dodati i podatak tko je bio u oružanom dijelu Armije RBiH, HVO-a i MUP-a, a tko u logistici. I to će biti završeno do kraja veljače, a što nam nalaže doneseni Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Imali smo nekih pojedinačnih zahtjeva da se podaci ne objavljuju. Bilo je i jedno braniteljsko udruženje iz Sarajeva, brigada, koji su poslali pismo da se ne slažu s objavom podataka. To je njihovo pravo, a mi samo implementiramo usvojeni zakon – govori Bukvarević.

Upitali su Bukvarevića da li će se u Jedinstveni registar branitelja, koji je objavljen na web stranici Ministarstva za braniteljska pitanja FBiH, naći i podaci o pomoći, naknadama koje su dobivali branitelji.

-Zakon o razvojačenim braniteljima nije predvidio da se i ti podaci javno objave u registru. Kao što je poznato, postoji Registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u koji je Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja unijelo sve podatke, međutim županije, izuzev Tuzlanske, ne unose podatke, razloge zašto je to tako, ne znamo. Na svim sastancima sa županijskim ministrima za braniteljska pitanja smo dogovorili intenziviranje unošenja podataka, ali to se ne čini – govori Bukvarević za Faktor.ba i dodaje:

-Plan je da u budućnosti imate karton branitelja u kojem će biti podaci koliko je bio u vojsci, u borbenom ili neborbenom dijelu, i šta je to od svih nivoa vlasti dobio u proteklom periodu. To će biti na raspolaganju institucijama i neće biti njegove javne objave. U zakonu je samo rečeno da se javno objavi ime, prezime, ime oca, mjesto i općina i broj dana provedenih u oružanim snagama, kao i da li je bio u borbenom dijelu ili neborbenom. A ovo ostalo služi za službenu upotrebu, općinskim načelnicima, općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu (BIZ), županijskim ministarstvima za braniteljska pitanja, Federalnom ministarstvu za braniteljska pitanja, da vide u kartonima stvarno stanje, što je branitelj do sada dobio ili nije, ako nije dobio ništa, da se to zna – rekao je Bukvarević.

Bilo je stotinjak prijava

Smatra da javno objavljeni Jedinstveni registar branitelja neće donijeti neke rezultate.

-Bilo je prijava da ima lažnih branitelja u Registru. Svaku prijavu je provjerio Inspektorat pri našem ministarstvu. Provedeno je 39 kontrola na terenu i od toga u sedam slučajeva se utvrdilo da ima grešaka. Volio bih da je ono što branitelji pričaju istina, ali nije. Kada se dođe na teren, vidite da je branitelj uveden u dokumentaciju koju je potpisao zapovjednik – ispričao je Bukvarević.

Faktor.ba