Nikola Motor Company želi izmijeniti kompletnu kamionsku industriju uz hibridni autonomni kamion

Možda nemaju posebno originalno ime, možda nemaju ni gotovi proizvod van ilustracija, no Nikola Motor Company se hvali kako je za svoj hibridni autonomni kamion Nikola One ugrabio 2,3 milijarde dolara iz 7.000 rezervacija u samo prvom mjesecu. U praksi to znači da imaju ‘tek’ 10,5 milijuna dolara od rezervacija, a za proizvodnju trebaju još mnogo sredstava.

Nikola Motor Company želi izmijeniti kompletnu kamionsku industriju. S kamionom koji ima domet od gotovo 2.000 kilometara obećavaju prepolovljenu cijenu transporta, uz 2.000KS iz 6×6 električnog pogona koji se napaja iz baterije od 320kWh. Nju pak puni turbina koja radi na zemni plin, no učinkovitost je i dalje značajno viša nego je to slučaj kod uobičajenih kamiona.

Prvi funkcionalan Nikola One prototip kamiona trebao bi se otkriti 2. prosinca ove godine u Salt Lake Cityju, no čini se kako je Nikola Motor Company već izazvao veliku pažnju industrije. Tome je sasvim sigurno pomogla i činjenica da se kompanija uspoređuje s Tesla Motorsom Elona Muska, i to ne samo imenom poznatog izumitelja.

Trevor Milton, CEO kompanije Nikola Motor vjeruje kako će u sljedećih godinu-dvije prestići Daimler, PACCAR, Volvo i Navistar u narudžbama te da su već sada postigli dogovor s brojnim prodajnim mjestima diljem SAD-a. Štoviše, Milton navodi kako su tehnološki 10-15 godina ispred konkurencije u svijetu kamiona kad je riječ o emisijama ispušnih plinova i učinkovitosti. Očekivana cijena Nikola One kamiona za masovnu proizvodnju je 375 tisuća dolara, no tu je i mogućnost leasinga od kakvih 4-5 tisuća dolara mjesečno.

U svakom slučaju kompanija je dobila pažnju investitora, no sljedeći veliki korak je prezentacija funkcionalnog prototipa. Za to će valjati pričekati još pola godine.

tPortal.hr