Državno tužiteljstvo procijenilo je da nema „osnovane sumnje“ da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome. SIPA predlagala primjenu posebnih istražnih radnji i protiv Senada Pehlivanovića, ali Tužiteljstvo BiH odbilo. Gordana Tadić bila upoznata o svemu. Savjetnici iz Tužiteljstva angažirani na privatnim fakultetima u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe….

Bez ijedne poduzete radnje, Tužiteljstvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio i Senad Pehlivanović, preko kojeg je ekipa Žurnala za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole.

Naredbu o neprovođenju istrage Tužiteljstvo BiH je donijelo 2. studenog 2018. godine, jer „nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo“.

„Dana 25. 9. 2018. godine Tužiteljstvo BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole „Logos-Centar za poslovne studije“-Kiseljak, Privatna srednja škola „Kočerin“ Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr.

U informaciji se navodi da neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje u navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu.

Dalje se navode imena osoba koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže da se odrede posebne istražne radnje iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolirani otkup“, navedeno je u dokumentu koji je sredinom studenog Tužiteljstvo BiH dostavilo SIPA-i.

U istom aktu, kojeg je potpisala državna tužiteljica Biljana Simeunović, navedeno je da „nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo“, pa smatra da „nema mjesta pokretanju ni vođenju krivičnog postupka“.

Dakle, Tužiteljstvo BiH nije tražilo nikakve dodatne provjere SIPA-ine informacije, a Naredbu o neprovođenju istrage donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u povijesti rada pravosuđa.

Mjesec dana nakon ove odluke Tužiteljstvu BiH Žurnal je došao u posjed kompletne dokumentacije. Tužiteljstvo BiH i danas šuti. A evo zbog čega.

„Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve u redu“, kazao je na prvom sastanku sa novinarkom Žurnala prodavač diploma Senad Pehlivanović.

Uistinu, broj telefona 061 069 499 kojeg je Senad Pehlivanović koristio za „sređivanje“ diploma, uglavnom onih iz Centra za obrazovanje odraslih iz Širkog Brijega, od rujna se više ne koristi. Brojevi i ostalih članova ove kriminalne grupe, o kojima ćemo pisati u narednim danima, u istom su periodu izbačeni iz upotrebe. Sve se poklapa sa periodom kada je Tužiteljstvo BiH obaviješteno o kriminalu ove grupe koja izdaje diplome visokoškolskih i školskih ustanova koje su u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe i članova njegove obitelji.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, iz prostorija Tužiteljstva BiH u spornom su periodu kontaktirane upravo školske ustanove koje su u vlasništvu ovog HDZ-ovog biznismena. O svemu je, naravno, bila upoznata i vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić koja je u bliskim rodbinskim vezama sa visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem. Tadićeva je bila upoznata i sa donošenjem Naredbe o neprovođenju istrage u ovom slučaju. Kao što je upoznata i da najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužiteljstvu BiH, honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.

Nermin Halilagić, Gordana Tadić i Ćazim Hasanspahić

Nermin Halilagić savjetnik je državnog tužitelja Ćazima Hasanspahića koji slovi za desnu ruku Gordane Tadić. U Halilagićevoj biografiji navedeno je da je od 2014. godine bio profesor Visoke škole „Logos centar“ Mostar, te da je od 2016. godine docent na Pravnom fakultetu u Vitezu.

U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu obitelji Ševo i koje se, u kontekstu prodaje diploma, spominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužiteljstvu BiH, a koja je odbačena „jer ne postoje osnovi sumnje“ da se prodaju diplome.

VIDEO RAZOTKRIVANJE: “Nikad nije kasno” da za 17 dana dobiješ diplomu srednje medicinske škole!

Zurnal.info