Nijedna sila nije toliko jaka da je narod ne bi mogao zaustaviti i neutralizirati. Pa bila to i sila “letećih stativa”

“Pili smo alkohol, za to preuzimamo potpunu odgovornost, pošteno su priznali sudionici zabave (vezane za “slučaj Soldo” ) u svom priopćenju od 26. studenog prošle godine.

I medicinska i kriminalistička i druge struke jasno kaže da alkohol ima itekako ometajuće djelovanje na rad mozga. Jer kemijski utječe na centar za motoriku, i neofrontalni korteks (dio mozga odgovoran za rasuđivanje i razboritost pri donošenju odluka), te pogotovo na hipokampus- centar za memoriju Zbog čega su, uz razne druge poremećaje, zbog utjecaja alkohola naša sjećanja iskrivljena i nepotpuna. Iako mi možemo imati drugačiji dojam (ali sjećamo se svega što se dogodilo i to konstantno govorimo- rečeno je unavedenom priopćenju nakon priznanja o konzumiranju alkohola).

Alkohol još snažnije i razornije djeluje na organizam osoba mlađe dobne skupine, te je zbog toga zakonom zabranjena prodaja i posluživanje alkohola osobama mlađim od 18 godina.

Kada se to zna onda je razvidno da iskaz osoba koje su bile alkoholizirane nemože biti vjerodostojan niukojem slučaju. A osobito ne može biti vjerodostojan u tolikoj mjeri da se prvenstveno (prije svega) po takvom iskazu donese jedan vrlo važan zaključak.

Zbog toga su mnogi ostali zaprepašteni kada su iz priopćenju MUP-a od 26.01. vidjeli da je MUP ZHŽ prvenstveno po iskazu alkoholiziranih svjedoka sudionika zabave donio svoj zaključak.

Da se podsjetimo MUP ZHŽ u svom priopćenju između ostalog kaže: “tako da do sada prije svega iz izjava saslušanih svjedoka sudionika rođendanske proslave ne proistječu indicije niti je iz ostalih provedenih dokaza utvrđeno da postoje osnovi za sumnju da je nad Milom Soldom počinjeno određeno kazneno djelo, radi čega Tužiteljstvu ŽZH nije podneseno Izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv poznatog ili nepoznatog počinitelja kaznenog djela.”

Da čovjeku pamet stane. Jedan tako važan zaključak , jedan tako važan potez donosi se na temelju iskaza osoba koje su bile alkoholizirane i da stvar bude još gora kaže se da je prije svega na iskazu tih osoba.donesena odluka. Znači sudionika koji su sami priznali da su konzumirali alkohol.

I polupismenoj i nepismenoj babi je jasno da alkohol ne pročišćava nego zamagljuje i pamet i sjećanja. A pogotovo je to jasno ljudima od kriminilastičke struke. Nejasno je samo iz kojih razloga i motiva pisac priopćenja MUP-a to zanemaruje i sve nas pravi, odnosno pokušava praviti budalama.

Da stvar bude još čudnija i gora u priopćenju se još kaže da je iz ostalih provedenih dokaza utvrđeno da ne postoje osnovi za sumnju da je počinjeno kazneno djelo..” O tome bi se moglo napisati stranice i stranice teksta.

No za ovu prigodu u svezi provedenih dokaza samo ćemo postaviti nekoliko pitananja:

1.Ovdje se govori o provedenim dokazima a šta je sa neprovedenim dokazima koji su relevantni a nisu provedeni.Zašto nisu provedeni kad su relevantni.

2.Ako je struka, javnost pa i sami stručni ljudi u MUP-u rekli da je istraga provedena nestručno, nekvalitetno sa mnogim propustima kako onda može biti ispravan zaključak utemeljen na dokazima provedenim iz nepravilne istrage.

3. Sjetimo se šta je rečeno za tu istragu od strane stručnih osoba”Odjeća nije izuzeta, nekoliko dana iza događaja”; “Trebalo je brže odraditi kompletnu istragu, saslušati svjedoke”; “Nedostatak je utvrđen prilikom očevida, isti je rađen po noći i nije urađen kako treba” “Svakom djelu treba pristupiti kao da se radi o teškom kaznenom djelu ”S tim u svezi postavlja se pitanje:” Zašto i iz kojih razloga i iz kojih motiva ovom djelu nije pristupljeno kao da se radi o teškom kaznenom djelu, zašto su urađeni toliki propusti, odugovlačenja i pogreške. A evidentno je da se radilo o teškim tjelesnim ozljedama .

4. Tko je prekršio zakon i maloljetnim osobama dao alkohol za kojeg oni sami pošteno priznaju da su ga konzumirali? Je li svjedocima sudionicima zabave postavljeno to pitanje, tijekom službenih saslušanja? Ako nije postavljeno to pitanje zašto nije postavljeno, jer nije to baš bezazleno? A ako je postavljeno, koji su odgovor dali sudionici zabave koji su sami rekli da su pili i da se sjećaju svega.

5. Jeli unutarnja kontrola zatražila izliste dolaznih i odlaznih poziva prema nekim djelatnicima u PU Široki Brijeg osobito rukovodećim ? Koji su uopće rezultati Unutarnje kontrole?

U spomenutom priopćenja iz MUP ŽZH kaže se također i: “ Zbog iskaza nezadovoljstva roditelja maloljetnika Mile (Sarafina) Solde radom PU Široki Brijeg….”

Nepoznati junače i pišče priopćenja MUP-a daje ti se na znanje, te dobro čuj i počuj slijedeće:

“Nisu samo roditelji maloljetnika Mile (Sarafina) Solde iskazali nezadovoljstvo nego su nezadovoljstvo iskazale na tisuće roditelja kao i cijelokupna javnost. Dio tog nezadovoljstva pokazan je i na prosvjednom skupu. Kažemo dio je pokazan. Što znači da gro nezadovoljstva nije pokazan. Još uvijek se trpi i potiskuje do boli nakupljeno nezadovoljstvo. Međutim sve ima svoje granice.

Neka znaju svi, kako oni iz sjene tako i oni iz tame, da je narod Širokog Brijega i cijele Hercegovine bio i ostao uz svoje sumještane Solde. A osim toga svatko doživljava da se to isto može sutra desiti njemu i njegovu djetetu.

Neki se čak i pitaju “Hoće li premlaćivanja bez posljedica za nasilnike postati statusni simbol za pokazivanje moći. Jesu li uz dosadašnji statusni simbole (skupa vozila i skupa odjeća, elitno društvo i elitne prostituke; potkupljeno poltronski političari preko kojih se sređuje sve i svašta) na pomolu novi statusni simboli ono u stilu” Toliko sam moćan da te mogu prebiti (ili nekom platiti da te prebije) i da mi nitko ne može ništa.

Ovo su itekako ozbiljne i preozbiljne stvari. I nažalost nismo daleko od toga da sve ode u anarhiju i p.m. Anarhiju sigurno priželjkuju i na tome sigurno rade, oni što ih Lošo zove “gospodari kaosa” oni koje Bruno Bušić zove “svjetski jebivjetri i “makrolopovi” kao i oni koje Franjo Tuđman zove “oni koji se vežu i sa crnim vragom .“ Stoga je neophodno potrebno “zbiti redove” ne posustati ni milimetra u istjerivanju čistaca u predmetu “krvava torta” i razotkrivanja istine u svezi ozlijeđivanja našeg sugrađanina mladog i šarmantnog gospodina Solde.

Kao što smo devedesetih mogli u našem Širokom zaustaviti silu tenkova i JNA tako možemo i sada učiniti sve. Jer nijedna sila nije toliko jaka da je narod ne bi mogao zaustaviti i neutralizirati. Pa bila to i sila “letećih stativa”.

(“Tko ima uši da čuje neka čuje” )

Vita Nostra