ŠIROKI BRIJEG – Tužna svakodnevica običnog naroda upotpunjuje još tužnije priopćenje nakon više od mjesec dana, a koje potpisuje ravnatelj i nastavničko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega, koji su napokon “stisli muda” i izašli u javnost oko premlaćivanja 17-godišnjega Mile Solde, učenika ove obrazovno – školske ustanove.

Dana 17. studenoga, na Dan učenika, oglasili su se preko svoje službene web stranice:

“Danas kada slavimo Dan učenika želimo uputiti čestitke svim našim učenicima te ih pozvati da ga proslave u miru, radosti i uvažavanju. Ovaj događaj slavi se od 17. studenoga 1939. godine na spomen na praške studente i učenike koji su bili strijeljani bez suđenja, zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje. Upravo danas kad slavimo spomen na nedužne učenike jednog vremena želimo se dotaknuti i jednog aktualnog događaja, odnosno brutalnog ozljeđivanja učenika naše Gimnazije početkom listopada.

Budući da kao profesori moramo zadržati objektivnost i ne prejudicirati o uzrocima nanesenih ozljeda ipak želimo izraziti potporu našem učeniku i njegovim roditeljima koji proživljavaju teške trenutke tražeći odgovore na brojna pitanja. Saznanje da postoji velika mogućnost da učenik naše Gimnazije nije bio žrtva nezgode, već žrtva nasilnog ponašanja ostavlja nas zgroženima, zaprepaštenima i preplašenima. Ako je učenik bio žrtva nasilja, pogotovo ovako brutalnog, naša je dužnost reagirati i učiniti sve što je u našoj moći da se takvo nešto ne dogodi ponovno. Kao pedagozi i odgojitelji maloljetnika želimo reći da nitko od nas profesora ne podržava nasilje niti želi zataškati istinu. Voljni smo i javno ustati protiv bilo kojeg oblika nasilja i izraziti svoj stav. Iskreno se nadamo da će se istina doznati uskoro i da će se na taj način barem prekinuti agonija roditelja koja već traje predugo.

Trebamo se boriti protiv ove pošasti jer to nije tamo nečija priča, to je priča cijelog društva, i moja i tvoja! Trebamo preuzeti odgovornost i prijaviti nasilje jer u suprotnom i sami postajemo odgovornima za moguće tragedije. Nasilje je pojava koja cijelo društvo čini žrtvama bez obzira nađemo li se u ulozi nasilnika, žrtve ili promatrača. Svi trebaju preuzeti odgovornost, od roditelja, preko škole i društva pa do svakog pojedinca. Svatko treba poći od sebe i tako mijenjati društvo nabolje.

Nadamo se da će oni učenici koji znaju što se dogodilo te večeri postupiti prema svojoj savjesti i otkriti detalje koji nedostaju u ovoj tužnoj i potresnoj priči. Jer, učeniče, zašto učiš ako ne naučiš biti čovjek?” – navodi se u priopćenju koje potpisuju ravnatelj i nastavničko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega.

Šutili su svo vrijeme, a dok početak raspetljavanja ovog slučaja leži upravo među njihovim djelatnicima. 40-ak dana je vladao “zakon šutnje” u ovoj ustanovi, a koju su naredili njihovi nadređeni.

Pretpostavljam kako upravo neki njihovi djelatnici znaju puno toga i više nego se misli. A kome je to u interesu da se štite pojedine osobe koje se školuju u NAŠOJ PONOSNOJ Gimnaziji fra Dominika Mandića, vjerujemo kako će se uskoro doznati!

Zanimljivo je što su šutili svo vrijeme do sada!?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info