Nakon 25 godina Ljubuški ponovno dobiva kino

LJUBUŠKI – Nakon više od dvadeset i pet godina Ljubušaci će dobiti modernu kinodvoranu u strogom centru grada, piše Večernji list BiH.

Prema informacijama iz Općine Ljubuški, u rekonstrukciju objekta u kojem je posljednji film pogledan prije rata tijekom iduće godine bit će uloženo 300.000 KM.

Kulturni centar

Kinodvorana će se nalaziti u sklopu objekta Kulturnog centra Ljubuški koji će sadržavati i manju galeriju, kao i garderobu za kazališne predstave. Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, riječ je o objektu za kojim već godinama postoji potreba u ovoj općini. Prema novom projektnom rješenju, kinodvorana će imati oko 180 sjedećih mjesta. Inače, rekonstrukcijom spomenutog objekta novi izgled će dobiti cijela ulica u kojoj se on nalazi. “Budući da će ulaz u Kulturni centra biti s bočne strane, odnosno od parka, potrebno je ukloniti improvizirano parkiralište, te će na tom mjestu biti izgrađena manja šetnica”, kazao je Barbarić. Dodaje kako će, uz unutarnje uređenje, zgrada dobiti moderan vanjski izgled.

LJPK 8122015 1

Poboljšanje infrastrukture

“Kako se zgrada nalazi u samom središtu općine, velika pozornost posvećena je njenom vanjskom izgledu. Tako će pročelje biti napravljeno od stakla i kamena, u što će biti uloženo oko 100.000 KM”, kazao je Barbarić. On očekuje kako će projektna dokumentacija biti završena već u veljači, te se početak radova očekuje u svibnju, a projekcija prvog filma već krajem godine. Inače, Općina Ljubuški u idućoj godini planira uložiti gotovo pet milijuna KM u projekte. Uz objekt Kulturnog centra, planiran je niz drugih projekata koji će poboljšati infrastrukturu ove općine, a samim time pružiti i kvalitetniji život stanovnicima. Najviše sredstava, odnosno 600.000 KM, bit će uloženo u izgradnju objekta za djecu s posebnim potrebama koji bi trebao biti završen do sredine godine. Riječ je o projektu za kojim u ovoj općini postoji velika potreba, na što su godinama ukazivali roditelji i udruge djece s posebnim potrebama.

LJPK 8122015 2

Prema Barbarićevim riječima, Općina već neko vrijeme radi na realizaciji ovog projekta, te su se sad stekli uvjeti za gradnju objekta koji će omogućiti lakši život djeci s poteškoćama u razvoju. Novi izgled uskoro će dobiti i zgrada Vijećnice, u što bi trebalo biti uloženo 300.000 KM. Planirana je i rekonstrukcija dijela gradskih ulica, rasvjete i nogostupa u vrijednosti od čak 400.000 KM, kao i izgradnja nogostupa i rasvjete na obilaznici u što bi trebalo biti uloženo 450.000 KM. Rekonstrukcija, odnosno nadogradnja zgrade Dječjeg vrtića u općini Ljubuški također je projekt od velikog značaja. Radovima u vrijednosti od 300.000 KM proširit će se kapaciteti jedinog dječjeg vrtića na području ove općine.

U uređenje arheoloških nalazišta u idućoj godini bit će uloženo 250.000 KM, a u izgradnju vodovodne mreže čak 500.000 KM. U planu je do kraja 2016. završiti i igralište kod OŠ Marka Marulića u Ljubuškom, za što je planirano 130.000 KM. U poslovnu zonu će biti uloženo 100.000 KM, a u reciklažno dvorište čak 250.000 KM. Općina Ljubuški ima u planu i uređenje vodopada Kravica u vrijednosti 150.000 KM, kao i rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove rasvjete u vrijednosti od 100.000 KM. Prometna infrastruktura bit će poboljšana ulaganjem 300.000 KM u asfaltiranje lokalnih cesta, dok će u održavanje kanala i poljskih puteva biti uloženo ukupno 160.000 KM.

Za radove na vjerskim objektima u idućoj godini Općina Ljubuški planirala je 100.000 konvertibilnih maraka.

Večernji list BiH