NAJAVA: Predstavljanje romana „Medaljon“ u posuškoj kinodvorani u petak, 4. ožujka

POSUŠJE – Predstavljanje prvog romana o škriparima (kamišarima) “Medaljon” autorice Anite Martinac održat će u petak, 4. ožujka u posuškoj kinodvorani s početkom u 18.00 sati.

Pored autorice romana na predstavljanju će govoriti i fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „fra Leo Petrović i 65-orica subraće“.

Roman „Medaljon“ prvo je prozno djelo o stvarnim događajima i ljudima, te njihovim tragičnim sudbinama u razdoblju između 1945. do 1951. godine. Roman svjedoči o događajima između Drugog svjetskog rata i njegovog šestogodišnjeg produljenja u škripama i stajama, po pustarama zapadne Hercegovine, kada su se brojni pripadnici hrvatske vojske odmetnuli u brda skrivajući se od progonitelja. U vrijeme kada je institucionalizirana komunistička represija, a uhićenja postala svakodnevica, stvaraju se razni pokreti otpora. U začetku to su bile neorganizirane skupine pojedinaca, koji su se u strahu od masovnih čistki, te sjeni bleiburške tragedije i križnih putova, odupirali predati komunističkim vlastima.

Uz predstavljanje ovog vrijednog Romana biti će izveden i prigodan glazbeni program u izvedbi ženske i muške klape “ZVIZDAN”, kao i mladih glazbenika “FRAME” Posušje.

Prestavljnje knjige organizira Udruga nositelja ratnih odličja HVO – a podružnica Posušje.

Posusje.net