Franjevačka galerija na Širokom Brijegu 18. svibnja pridružuje se manifestaciji koja povezuje sve muzeje svijeta. Organizator je ICOM (International council of museums) koji je ove godine ponudio intrigantnu temu: MUZEJI I SPORNE POVIJESTI: GOVORITI NEIZRECIVO O MUZEJIMA (Museums and contested histories: saying the uspeakable in Museums).

Ovo je jedinstvena mogućnost da se organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovori o preporučenoj temi na način koji muzeje i ostale kulturne institucije transformira u angažirane posrednike između neizrecivoga i zbiljskog identiteta baštine o kojoj skrbimo. Imajući u vidu cjelokupnu današnju situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, a i njezinu povijest, evidentno je da je vlastitom zbiljnom identitetu potrebna neopterećena i istinita slika prošlosti k njegovom ozdravljenju.

Stoga je Franjevačka galerija na Širokom Brijegu kao pandan predloženoj općoj temi odlučila organizirati izložbu pod nazivom „66“ koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca. Ova izložba komunicira s prošlošću kako bi se sadašnji trenutak bivstvovanja osvijestio i oslobodio od emocionalnih trauma. Sadržavat će artefakte prošlosti i likovne vizualizacije umjetnika nastalih u sadašnjosti. Franjevačka galerija ovom izložbom pokušava osigurati stručnu platformu za komunikaciju o neizrecivom u cilju otkrivanja zbiljskog identiteta iz vlastitog nasljeđa.

Radio Široki Brijeg