NAJAVA: Franjevačka galerija na Širokom Brijegu organizira izložbu pod nazivom „66“

Franjevačka galerija na Širokom Brijegu 18. svibnja pridružuje se manifestaciji koja povezuje sve muzeje svijeta. Organizator je ICOM (International council of museums) koji je ove godine ponudio intrigantnu temu: MUZEJI I SPORNE POVIJESTI: GOVORITI NEIZRECIVO O MUZEJIMA (Museums and contested histories: saying the uspeakable in Museums).

Ovo je jedinstvena mogućnost da se organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovori o preporučenoj temi na način koji muzeje i ostale kulturne institucije transformira u angažirane posrednike između neizrecivoga i zbiljskog identiteta baštine o kojoj skrbimo. Imajući u vidu cjelokupnu današnju situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, a i njezinu povijest, evidentno je da je vlastitom zbiljnom identitetu potrebna neopterećena i istinita slika prošlosti k njegovom ozdravljenju.

Stoga je Franjevačka galerija na Širokom Brijegu kao pandan predloženoj općoj temi odlučila organizirati izložbu pod nazivom „66“ koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca. Ova izložba komunicira s prošlošću kako bi se sadašnji trenutak bivstvovanja osvijestio i oslobodio od emocionalnih trauma. Sadržavat će artefakte prošlosti i likovne vizualizacije umjetnika nastalih u sadašnjosti. Franjevačka galerija ovom izložbom pokušava osigurati stručnu platformu za komunikaciju o neizrecivom u cilju otkrivanja zbiljskog identiteta iz vlastitog nasljeđa.

Radio Široki Brijeg