Načelnik Ljubuškog nakon financijskog uništenja općine, ponovno bi u borbu za ulazak u Hrvatski sabor

LJUBUŠKI – Najnoviji događaji u Republici Hrvatskoj, raspuštanje Hrvatskog sabora, te ostavka predsjednika HDZ Tomislava Karamarka, utječu i na političku situaciju u Ljubuškom. Prvenstveno iz razloga što će ubrzo od strane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović biti raspisani prijevremeni izbori, a isti će se održati, poštujući ustavne rokove, najvjerojatnije početkom mjeseca rujna 2016.godine. Ovakav rasplet događaja, prvo krize Vlade u Republici Hrvatskoj, zatim raspuštanje Hrvatskog sabora, ide zapravo na ruku načelniku općine Ljubuški Nevenku Barbariću.

Doživio poraz i pokušava opet

Poznata je činjenica da je Barbarić na izborima, koji su se prije pola godine održavali u Republici Hrvatskoj, u utrci na mjesto saborskog zastupnika bio na listi za dijasporu, na trećem mjestu. Na tim izborima za mjesto saborskog zastupnika Nevenko Barbarić, iako je slovio za favorita, nije uspio, izabran je general Željko Glasnović. U Hrvatski sabor kao zastupnici iz reda dijaspore izabrani su od biračkog tijela Božo Ljubuć i Ivan Šuker.Taj debakl na izborima, gdje Barbarić nije uspio skupiti dovoljan broj glasova da prođe kao zastupnik u Hrvatskom saboru, bio je signal da nije popularan kod „svog biračkog tijela“, kako je on to osobno smatrao. Nije imao dovoljnu podršku iz same baze u Ljubuškom, unatoč organiziranom prijevozu i izbornom inžinjeringu. Za njega nije glasovalo ni biračko tijelo iz Mostara, Širokog Brijega, Gruda, Posušja itd. To mu je bio vrlo težak poraz, koji ga je politički oslabio.

Milijan ponovno u akciji

Sada ponovno, odmah nakon što je raspušten hrvatski sabor, nakon podnesene ostavke Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika HDZ-a u RH, stvorile su se nove, povoljne okolnosti za Barbarića da ponovno, u rujnu mjesecu bude nositelj liste za dijasporu u Hrvatskom saboru. I to na izglednom drugom mjestu na listi, koja mu osigurava prolaz na mjesto zastupnika u saboru RH. Te povoljne okolnosti za Nevenka Barbarića leže u činjenici da je njegov bliski prijatelj i rođak, Milijan Brkić preuzeo vodstvo u HDZ u RH sve do unutarstranačkih izbora . Kada se budu pravile izborne liste za dijasporu za HDZ, Milijan Brkić, kao i do sada, imati će znatan utjecaj i gotovo je sigurno da će Barbariću osigurati siguran prolazak na mjesto zastupnika u saboru RH. Ovih dana Barbarić , čuje se iz izvora bliskih HDZ-u Ljubuški, intezivno radi na tome, te više nije spreman prepustiti nekom drugom mjesto u saboru. Jer drugim mjestom na listi, izbjegava da ga netko dugi ugrozi zahvaljujući preferencijalnim glasovima birača. Ništa više ne prepušta slučaju, a bliske i rođačke veze uvijek su jamčile uspjeh na ovim prostorima. To Nevenko Barbarića jako dobro zna.

Nije skromnost sjediti na dvije stolice

Kako je kandidat HDZ Ljubuški za načelnika Općine na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati u listopadu mjesecu 2016 godine (samo mjesec dana kasnije od onih za Hrvatski sabor), ovo će za njega biti dvostruki test. Barbarić slijedi logiku bivšeg gradonačelnika Vrgorca Damira Matkovića, da istodobno obnaša funkciju načelnika i saborskog zastupnika. Ljubuški čeka „burna (izborna) jesen“, a naš načelnik će biti u utrci za dvije stolice.Ovakvim činom pokazuje se istinitim ono što svi znaju, a zapravo svi šute. I članstvo HDZ-a i oporba. Barbarić kupuje oporbu tako da je već počeo transferirati novac po mjesnim zajednicama i to u onima u kojima oporba dobro stoji (Miletina). Ta politika “ruke u džepu“ pokušava na isti način, kako je to radio i do sada, do kraja uništiti oporbu, sve u ime „viših ciljeva“ tj. nastavka jednoumlja i despotizma. Nema vidljivih snaga na političkoj sceni, koje se mogu (i moraju) suprotstaviti ovom jednoumlju, totalitarizmu neviđenih razmjera. Nema još nikog da se ozbiljno nametne, izgura u prvi plan. Svi djeluju kao da su uspavani, kao da su izgubili svaku nadu da se nešto može promijeniti. Ako unutar stranke HDZ ili unutar oporbe ne bude ljudi koji budu spremni napraviti promjene i preuzeti odgovornost, loše nam se piše. “Naš vječni načelnik“ je osoba koja sebe smatra nezamjenjivim i isključiv je prema svima, koji imaju bilo kakvu ambiciju da nešto promijene. Ne trpi kritike.

Hipotekarno zadužio općinu i želi nam reći – Zbogom!

Zato tako dugovječni “vladar naših života“ u maloj općini živi svoj, vrlo pohlepan život, kontrolira sve političke, gospodarske i financijske tokove i želi iduće četiri godine sjediti u saborskoj klupi u Zagrebu i načelničkoj fotelji u Ljubuškom. Nikako ne shvaća da je političar sa lošim imidžom u politici, potrošen, bez ikakve karizme u sebi, što se jasno uočava u njegovom pogledu, koji uvijek gleda negdje dolje prema stopalima.

Unatoč činjenici da je posljednje zaduženje, kojim je platio dug Nativi i ponovno zadužio Općinu, uz veliki zalog – hipoteku imovine. To naravno u javnosti ne spominje, gura tezu nakon svake sjednice Općinskog vijeća, da općina od poslovnih banaka dobiva kredite uz vrlo povoljnu kamatnu stopu. Istina je potpuno drugačija, zaduženje od poslovnih banaka Barbarić je dobio je zahvaljujući hipoteci nad općinskom imovinom. Zbog tih razloga Nevenko Barbarić nikada do sada nije transparentno, po zakonu,prikazao stanje javnih financija, zaduženost, nije prikazao javno ugovore o kreditima kod poslovnih banaka.

Stanje javnih financija Barbarić krije kao “zmija noge“, iako u svakom demokratskom društvu javnost mora biti upoznata sa svim zaduženjima, kao i prihodima i rashodima. Stipe Bubalo, šef financija u Općini Ljubuški, kada to Barbarić ne želi, morao bi javno prikazati sva zaduženja općine Ljubuški, prihode i rashode, te na taj način sukladno zakonu, javnost upoznati sa stanjem javnih financija.

Bez toga, nema transparentnosti i zakonitosti.

Ljubuski.info