MUP-a ŽZH podigao kaznenu prijavu protiv ministra zdravstva ŽZH Stjepana Boguta!

Odnosi unutar Vlade ŽZH zadnjih nekoliko dana sve su napetiji. Razlog takvom odnosu između pojedinih ministara, članova vlade leži u činjenici podizanja “anonimne” kaznene prijave, podnijete putem MUP-a ŽZH i proslijeđene Županijskom tužiteljstvu na postupanje, protiv ministra zdravstva Stjepana Boguta iz Gruda, piše portal Ljubuski.info.

Tko je smjestio Stjepanu Bogutu?

Prema informacijama, iz izvora bliskih Vladi ŽZH, navedeni portal saznaje se da kaznena prijava protiv ministra Boguta i nije baš “anonimna”, te se smatra da je ista “došla” iz MUP-a ŽZH. Time su se produbili naizgled dobri odnosi između između grudskih i širokobrijeških ministara, na jednoj strani, i ljubuških, na drugoj strani, koje nisu bili narušile brojne afere unutar MUP-a ŽZH vezane za kriminal vodećih ljudi, i koje su poznate iz priloga Federalne mreže FTV BiH. Razlog ovog “tinjajućeg” sukoba, koji može eskalirati u svakom trenutku, jeste činjenica da je Stjepan Bogut, ministar zdravstva ŽZH, zaista u sukobu interesa, jer je nezakonito imenovan u tri odbora, a istovremeno obnaša funkciju ministra. Smatra se, a to potvrđuju izvori bliski Vladi ŽZH, da je prijava upućena protiv njega i njemu bliske struji sačinjenoj od još tri ministra iz Gruda, Posušja i Širkog Brijega, a koji smetaju interesima ljubuškog ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa.

“Revni komesar”

Ovom kaznenom prijavom, koja se u tužiteljstvu ŽZH nalazi u fazi istrage, pokušava se ucijeniti ministar Stjepan Bogut i drugi članovi Vlade, kako bi ih se “ušutkalo”, da kojim slučajem ne bi spominjali ili pokušali utjecati na smjenu ministra Zdravka Borasa. Ovo je prvi put, nakon tri mjeseca od afera koje je objavila Federalna TV, te prenijeli svi drugi mediji, a vezano za Zdravka Borasa, da su narušeni “idilični” odnosi unutar Vlade ŽZH.

Ovakvih unutarnjih trvljenja bilo je i ranije. Međusobna “pucanja” s kaznenim prijavama su redovita pojava, pa su i dobila kodno ime “Revni komesar”.

Ćosiću i dalje opadaju zelene

Predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, iako je trebao, nije otvorio pitanje smjene ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa, koji, ne samo da je nanio ogromnu političku štetu HDZ BiH u Ljubuškom, nego je, nizom poznatih afera, naštetio HDZ BiH u cjelini, te narušio, ionako loš, ugled Vlade ŽZH. To je, prije svega, moralno i političko pitanje jednog predsjednika Vlade, treba li smijeniti ministra koji se nalazi u nizu kompromitirajućih afera, a kojima još nije kraj.

Vidjeli smo kako se takve situacije rješavaju u susjednoj RH, u kojoj se, zbog znatno manjih afera, odmah gube funkcije i ide s položaja. Pogovora nema. Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić očigledno nije dorastao funkciji premijera, jer nije reagirao odlučno, kao što to dolikuje jednom premijeru.

Ministri šest godina opijeni proračunom

Zahvaljujući svojoj neodlučnosti, stanje unutar Vlade ŽZH je nepodnošljivo, te prijeti i samom blokadom rada Vlade ŽZH. Ovome treba nadodati i činjenicu da Vlada Županije Zapadnohercegovačke ima ogroman dug koji se godinama “gomila”, a to su, između ostalog, i dospjele obveze neplaćenih doprinosa svih korisnika proračuna, tako da dug Županije zapadnohercegovačke iznosi cca 70 miliona maraka. S ovakvim dugom, Županija, koja je prije 15 tak godina bila najrazvijenija u Federaciji Bosne i Hercegovine, sada je na zadnjem mjestu u Federaciji BiH, a što potvrđuju sva, dosad provedena, revizijska izviješća.

Tko je odgovoran za takvo teško stanje i dug koji prijeti kolapsom Županije – najčešće je pitanje koje postavlja svaki razuman građanin, a Vlada ŽZH i njen neodlučni premijer Zdenko Ćosić, na takvo pitanje nema nikakav odgovor.

Hoće li predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, konačno povući pravi potez ostaje za vidjeti. Jedno je sigurno da taj “stari širokobriješki roker”, kojeg su u tadašnjoj Lištici, u njegovoj mladosti zvali David Bowie, zbog fizičke sličnosti s poznatim pjevačem, ima “raštimane žice” u vladi, koje treba “uštimati”, kako bi orkestar dalje mogao svirati. Čini se kako to, u ovom sastavu ministara, nije moguće.

Ljubuski.info