U federalnu Vladu stigla je najava o mogućem otkazivanju tranše MMF-a, a isto tako bi se ovog tjedna trebao održati susret predstavnika Federacije i MMF-a na ovu temu

Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a koji je federalna Vlada uputila u parlamentarnu proceduru krajem prošlog tjedna, donosi nekoliko novina u području braniteljsko-stradalničke zaštite te nakon duže vremena ponovno obuhvaća onu kategoriju branitelja koja nije ostvarivala prava po trenutno važećim zakonskim propisima. U prvom redu, to su braniteljski dodatak za dio branitelja koji ispunjavaju uvjete, a koji su podijeljeni u četiri kategorije, zdravstveno osiguranje za branitelje i članove njihovih obitelji, kao i liječenje i prednost pri zapošljavanju.

Ovaj zakonski prijedlog na sustavan način definira 15 prava, a ona će biti raspoređena od općina, županija pa do Federacije te se očekuje da se njime ravnomjerno usuglase prava na prostoru cijele Federacije.

Izračuni

U kontekstu braniteljskog dodatka koji će biti osiguran samo za one branitelje koji nemaju drugih prihoda za život, postojat će četiri kategorije osoba, ovisno o duljini vremena provedenog u oružanim snagama (HVO i Armija) kao i broju godina života. U prvu kategoriju tako spadaju razvojačeni branitelji koji imaju 57 godina, a tri godine sudjelovanja u oružanim snagama i nemaju drugih prihoda za život.

Druga kategorija su branitelji sa 60 godina i godinom sudjelovanja u oružanim snagama, te treća kategorija branitelji od 65 godina, kojima Vlada nije stavila nikakve uvjete duljine sudjelovanja u oružanim snagama. Posebna kategorija su žene branitelji s 50 godina života, ako nemaju druga primanja, ne iznajmljuju svoju imovinu i ostvaruju tako određene prihode. Ministar branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salko Bukvarević osvrnuo se i na iznose koje će dobivati branitelji kroz ovaj dodatak te je pojasnio kako je 40 posto od minimalne mirovine predviđeno za onoga tko je bio od godinu do dvije, 50 posto za one od 24 do 36 mjeseci, 60 posto za onoga ko je bio od 36 do 48 mjeseci, a za one iznad 48 ili puni iznos braniteljski dodatak bit će u visini od 70 posto minimalne mirovine. Pritom treba napomenuti kako će postojati koeficijent pa će se, kako je Bukvarević kazao za Fenu, visina dodatka određivati množenjem postotnog iznosa minimalne mirovine u FBiH s isplatnim koeficijentom čiju će vrijednost određivati federalna Vlada svake godine i to imajući na umu broj aplikanata i raspoloživi novac u proračunu.

Osim, ovog dodatka posebno važno je uvođenje zdravstvenog osiguranja za sve branitelje i članovi njihovih obitelji, liječenje u svim zdravstvenim ustanovama kao i osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje te prednost pri zapošljavanju. Također, predviđena je i isplata jednokratne novčane pomoći za liječenje, a tu su i stambeno zbrinjavanje, naknade za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta.

Pitanje MMF-a

S druge strane već su krenule i najave kako bi o svemu komentar trebao dati i Međunarodni monetarni fond (MMF), a potvrđeno je kako se uskoro očekuje i službeni stav ove institucije. Naime rezidentni predstavnik MMF u BiH Francisco Parodi u izjavi Reuters kazao je kako MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi donio ocjenu oko odluke federalne Vlade, ali i poteza u RS-u koji se odnose na plaće u javnom sektoru. Također, N1 je objavio i kako je u federalnu Vladu stigla najava o mogućem otkazivanju tranše MMF-a, a isto tako bi se ovog tjedna trebao održati susret predstavnika Federacije i MMF-a na ovu temu.

Dnevni list