Ministrica Ružica Mikulić puno toga nije radila po zakonu, dok učenici kopiraju knjige kao za vrijeme rata

Federalni revizori nisu našli odviše propusta u djelovanju Vlade Zdenka Ćosića, sudeći prema svježe objavljenom revizorskom izvješću. Međutim, konstatirali su zakonske nepravilnosti vezano za nabavku udžbenika u toj Županiji.

Naime, Vlada Županije Zapadnohercegovačke u 2019. godini za nabavku udžbenika izdvojila je 396.052 marke, a za što prethodno nije donesen akt prema kojem će se sredstva koristiti.

Revizorima Ureda za reviziju Institiucija u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prezentiran ni prijedlog Ministarstva koji je trebao biti upućen Vladi, što bi bilo u skladu sa Zakonom o izvršenju Proračuna ŽZH za 2019. godinu.

Navedenim Zakonom, navodi se u izvješću, također je definirano da se sredstva ne mogu koristiti prije nego što Vlada donese potrebne akte. Taj transfer realiziran je na način da je ministrica 9. kolovoza 2019. godine donijela Odluku o pokretanju postupka javne nabavke putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja i nakon provedene procedure zaključila ugovore s tri izabrana dobavljača na ukupan iznos od gotovo 400 tisuća maraka.

“Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i šoorta prilikom realizacije tekućih transfera pojedinicima u navdenom iznosu, nije postupilo u skladu sa Zakonom o izvršenju Proračuna za 2019. godinu”, stoji u zaključku revizorskog izvješća.

Nakladničkim kućama još uvijek nisu plaćeni udžbenici za 2019., te neki pripremaju tužbe protiv Vlade, a Naklada Alfa kazneno je prijavila ministricu jer smatra da je pogodoovala pojedinim nakladnicima u cijelom postupku.

I ove godine ministrica je napravila kolaps, jer je zbog nepotrebno raspisanog natječaja oduljila procedure nabave udžbenika, pa djeca u ŽZH još uvijek nemaju udžbenike i ne zna se kad stižu, premda je od početka školske godine prošlo mjesec dana.

“Nastavnici kopiraju materijale i dijele djeci, kao da je ratno stanje”, piše nam jedna majka koja pita novinare kada će udžbenici, zbog kaosa koji je napravila ministrica.

Hercegovina.info