MInistrica Mikulić “u školi na ušima sjedila”: Najava generalnog štrajka u srednjim školama ŽZH

Budući da su se Vlada Zapadnohercegovačke županije i resorna ministarstva obrazovanja i financija oglušili na poziv za sastanak koji im je 31. siječnja 2017. godine uputio Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, ovime najavljujemo štrajk upozorenja koji će se održati 16. veljače 2017. godine treći školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Razlozi za štrajk su otprije poznati i na njih upozoravamo više od godinu dana:

nepotpisivanje Kolektivnog ugovora
neisplata obveza po tužbama
nedonošenje Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o tehnološkom višku
nedonošenje Zakona o srednjem školstvu
kašnjenje u isplati honorara
Prijedlog Zakona o MIO
nezakonit obračun toplog obroka za mjesec siječanj 2017. Godine

Pridodajemo im i Prijedlog Zakona o MIO kojim bi mirovine uposlenih u školstvu bile sramotno niske te nezakonit obračun toplog obroka za mjesec siječanj 2017. godine, uz opasku kako ovih sedam točaka nažalost nisu jedini problemi s kojima se susrećemo.

Ukoliko Vlada i resorna ministarstva i dalje budu ignorirali naše zahtjeve i pozive na dogovor, nakon što gotovo dvije godine pokazujemo strpljivost i visok prag tolerancije, nastavit ćemo sa štrajkom upozorenja, uz vrlo izgledan generalni štrajk. O tome koliko je naše resorno ministarstvo zabrinuto za nesmetano odvijanje nastavnog procesa dovoljno govori činjenica da smo ovu najavu štrajka uputili nadležnim institucijama još 9. veljače, ali nam se do danas nitko nije obratio, pa ni ministrica Mikulić. Štoviše, u medijima je i sama najavila mogući generalni štrajk, time i ponovno mijenjanje školskog kalendara. Pametnom dosta.

Predsjedništvo NSUSŠ ŽZH