Ministar branitelja u Širokom Brijegu, braniteljske prosvjede policija spriječila iz sigurnosnih razloga!?

ŠIROKI BRIJEG – Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas u Širokom Brijegu s predstavnicima općinskih i županijske vlasti, te s predstavnicima braniteljskih udruga.

– Glavne teme sastanka bile su radni materijali zakona o pravima demobilizarnih branitelja, koji je 2008. stavljen izvan snage i do danas nije vraćen u proceduru, te zakona o braniteljskim udrugama – kazao je nakon sastanka federalni ministar.

Osvrčući se na Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, ministar Bukvarević je podsjetio kako je pravilnik o ocjeni invalidnosti izmjenjen te je sada jasno definirano da svako ranjavanje i zatočeništvo u logoru nosi minimalno 20 posto invalidnosti, s tim da će se sačuvati sve prinadležnosti iz Republike Hrvatske, izvijestila je Fena.

bukvarevićfena 10022016 1

Bukvarević je kazao kako je u cijelosti izvršeno imenovanje revozorskih timova i to u u skladu i na prijedlog županijskih ministara i braniteljske populacije. Imenovano je sedam timova za kontrolu revizije, koji je sačinjen na paritetnoj osnovi, te Tim za koordinaciju revizije.

– Ti će timovi pregledati svu papirologiju i svakog branitelja ponaosob obraditi i nikome neće učiniti nepravdu, a institut za medicinsko vještačenje će svakog ratnog vojnog invalida pravilno i istinski pregledati i ocijeniti kakvo je njegovo pravo zdravstveno stanje – naglasio je Bukvarević.

Ministar je podvukao kako su branitelji najznačajnija kategorija građana u BiH, ali i najosjetljivija.

– Moramo biti pažljivi u razgovorima i rješavanju tih pitanja te smo se dogovorili da će županijska ministarstva, federalno Ministarstvo i predstavnici braniteljske populacije zajedno rješavati sva otvorena pitanja u skladu sa zakonom i naravno s realanim financijskim mogućnostima županije i FBiH – kazao je resorni ministar.

Po njegovim riječima, plan je da se prva faza revizije, koja podrazumijeva pregled dokumentacije, završi u ovoj godni, a druga faza, koja podrazumijeva kontrolu invalidnosti na Institutu za medicinsko vještačenje FBiH, u 2017. godini nakon čega će se krenuti s rješavanjem glavnog problema, odnosno zapošljavanju braniteljskih kategorija.

– Cilj nam je da sve braniteljske kategorije imaju regulirano zdravstveno osiguranje na cijeloj teritoriji FBiH, a posebno definiramo na koji način branitelji i njihove obitelji ostvaruju pravo na zapošljavanje po prioritetima. Također, želimo definirati i odredbe koje sankcioniraju one koji ne poštuju pravo pri prednosti zapošljavanja djece poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i braniteljskih kategorija – kazao je ministar Bukvarević.

Ministar branitelja u ZHŽ-a Mladen Begić sastanak je ocijenio pozitivnim, ističuči kako je to primjer na koji način treba raditi te da je to dobra polazna osnova za donošenje spomenuta dva zakona.

– Zakonom o razvojačenim braniteljima predviđeno je 16 pojedinačnih prava, od kojih i zdravstveno osiguranje neuposlenog branitelja, kao i status braniteljskog dodatka koji bi trebao biti od 40 do 50 maraka mjesečno uz mirovinu – kazao je predsjednik Udruge razvojačenih branitelja HVO-a Nikica Tomić.

bukvarevićfena 10022016 2

Predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja ZHŽ-a Vlado Marušić nakon sastanka je pročitao rezoluciju koju je potpisala i njegova udruga, a u kojoj se traži smjena federalnog ministra Bukvarevića jer se, kako je kazao, Zakonom o pravima demobiliziranih branitelja diskriminiraju „zaboravljeni branitelji“.

– Populacija zaboravljenih branitelja u FBiH broji 30000, a imaju status i uvjete da budu udruga od posebnog društvenog značaja – poručio je Marušić, napomenuvši kako njegova udruga broji 3500 osoba.

Udruga zaboravljenih branitelja ZHŽ-a za danas je najavila mirni prosvjed pred zgradom Vlade ZHŽ-a ali ga policija nije odobrila iz sigurnosnih razloga, kao i zbog toga što se prosvjed nije najavio pet dana ranije., izvijestila je Fena.

SirokiBrijeg.info